Насловна Друштво Путинова порука Србији

Путинова порука Србији

0
ПОДИЈЕЛИ

juzni-tok-afpПочетку радова на српском делу „Јужног тока”, у недељу 24. новембра, када „Политика” објављује и специјални додатак посвећен овом пројекту, присуствоваће директор „Гаспрома” Алексеј Милер, а поруку руског председника Владимира Путина прочитаће министар енергетике Александар Новак. Подсетимо, Путин је када се Србија одлучила да се прикључи пројекту „Јужни ток” изјавио: „Србија нам постаје један од кључних партнера у енергетици. Градњом гасовода кроз Србију, она постаје важан транзитни чвор у систему доставе руског гаса у Европу.”

Према договору српске и руске стране, Србија ће бити веома важан дистрибутивни центар из кога ће плаво гориво потећи једним краком у Хрватску, другим у Мађарску, трећи ће ићи у Републику Српску, а одвојено од РС биће снабдевана Босна и Херцеговина, док ће један крак водити до административне границе са Косовом и Метохијом. Москва неће потписивати никакве споразуме с Приштином, већ се очекује да ће бити формирана фирма која ће Приштини продавати гас на административној граници.

Иако је за сада снабдевање Македоније планирано преко Бугарске, воде се преговори да се план измени и да Скопље добија гас из Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here