Насловна Политика Путин за монетарну унију Русије са Казахстаном и Белорусијом

Путин за монетарну унију Русије са Казахстаном и Белорусијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски председник Владимир Путин заложио се данас у Астани за формирање монетарне уније са савезницима из Евроазијске економске уније, сматрајући да би то представљало решење за превазилажење негативних последица руске привреде на те земље.putin_nazarbajev_lukasenko_main_getty

„Верујемо да је дошло време за могућност формирања монетарне уније“, рекао је Путин који данас у Астани учествује на трилатералном самиту заједно с председницима Казахстана и Белорусије, Нурсултаном Назарбајевим и Александром Лукашенком.

„Ако радимо заједно, биће нам лакше да одговоримо на спољне финансијске и економске претње и заштитили бисмо заједничко тржиште“, додао је руски председник.

Политички и економски односи између Русије и Белорусије и Казахстана ослабљени су после увођења санкција Русији због украјинске кризе.

„Наша унија је суочена с великим изазовима“, рекао је Назарбајев и додао да земље уније треба више да сарађују.

Евроазијска економска унија, у којој се, поред те три земље, налази и Јерменија, формирана је 1. јануара 2015. године на Путину иницијативу у циљу повратка утицаја Москве на републике бившег Совјетског савеза.

Током ове године у састав уније би требало да уђе Киргизија, док су могући кандидати за чланство Таџикистан, Узбекистан, Туркменистан и Монголија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here