Насловна Политика Путин: Убиство Бориса Немцова наручено и провокативно

Путин: Убиство Бориса Немцова наручено и провокативно

2
ПОДИЈЕЛИ

Руски предсједник Владимир Путин је истакао да је убиство опозиционара Бориса Немцова наручено.

nemcov

Портпарол Путина Дмитриј Песков је саопштио да је предсједник Русије одмах информисан о убиству Немцова.

Путин је истакао да ово брутално убиство има све занкове нарученог убиства и да је веома провокативно. Предсједник је изразио дубоко саучешће породици трагично преминулог Немцова”, навео је Песков, додајући да је Путин наредио спровођење истраге.

Борис Немцов (55), вођа опозиционог руског Покрета солидарности и критичар Владимира Путина, убијен је синоћ из аутомобила у пролазу у 23.40 сати у центру Москве, док је ишао преко моста Бољшој Московречји у пратњи женске особе.

Немцов, рођен 1959. године, је био замјеник премијера током мандата предсједника Бориса Јељцина ’90-тих година. Важио је за економског реформатора док је водио један од највећих руских градова, Нижњи Новгород. Од 2012. био је лидер РПР-ПАРНАС партије.

Када је на власт дошао Путин, Немцов је постао опозиционар. Иако се посљедњих година бавио више бизнисом него политком, Немцов је остао у опозицији, критикујући Путинову владу.

Немцов је у августу 2012. објавио извјештај саркастичног назива „Живот роба на галији“, у којем је тврдио да Путин троши милијарде рубаља пореских обвезника на луксуз.

Путин је, како су у извјештају навели аутори – Немцов и Леонид Мартињук – на одржавање 20 луксузних резиденција, 43 авиона и четири јахте троши 2,5 милијарде долара годишње.

Немцов је истакао да је од 20 Путинових резиденција девет додато званичној листи предсједничких палата, а да је рестаурација неких од ових објеката коштала неколико десетина милиона долара.

„Осим 20 резиденција, 43 авиона и четири јахте, Путин има и 15 хеликоптера и велики возни парк. Само авиофлота вриједи око милијарду“, тврдио је Немцов.

Ту је и колекција луксузних сатова вриједна око 700.000 долара.

„Руски порески обвезници плаћају за њихово као и одржавање јахти, авиона и аутомобила око 2,5 милијарде долара сваке године. То је сума коју један човјек троши на себе, а која је еквивалентна трошковима једног региона у Русији у коме живи 300 хиљада људи. У којој земљи је то допустиво?“, питао је Немцов у извјештају.

Убиство Бориса Немцова догодило се свега дан прије опозиционог марша у Москви, којег је активно промовисао, указује „Русија данас“.

Прије двије недјеље Немцов је за бјелоруску телевизију казао да се плаши да ће га Путин убити.

2 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Исти наручилац, исти потпис, Вук Драшковић, Станболић, Ћурувија. ибарска магистрала….
   Паметном доста. Уздрављу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here