Насловна Друштво Путин: Северни ток није алтернатива Јужном току

Путин: Северни ток није алтернатива Јужном току

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски лидер Владимир Путин се у Санкт-Петербургу срео са кључним људима 12 водећих светских информативних агенција из 11 земаља.

Одговарајући на једно од њихових питања, рекао је да гасовод Северни ток није алтернатива Јужном току:

„Русија је полазила од тога да би довођење гаса на територију ЕУ са југа диверсификовало испоруке гаса Европи. Међутим, прво је Европски парламент прогласио да Јужни ток није у складу са интересима ЕУ, а потом је Европска комисија упутила писмо Бугарској у којем је потврдила став Европарламента и затражила од бугарске владе да прекине све припремне раде повезане са гасоводом. И, бугарска влада је то учинила“.

Руски лидер је одмах додао: „А како смо ми могли да полажемо цевовод дном Црног мора и да на то потрошимо 9 милијарди евра немајући право да са гасоводом изађемо на територију Бугарске? Нама нису дозволили да направимо Јужни ток. Није тачно да смо ми од њега одустали!“

Путин је посебно указао: „Нама је градњу Северног тока-2 предложио међународни конзорцијум. Тај гасовод, који је чисти комерцијални пројекат, није алтернатива Јужном току. Тај гасовод никоме не конкурише“.

Украјини – а и онима који иза ње стоје – поручио је да је време да схвате да Кијев нема никакав монопол на транзит руског гаса у Европу. И истакао: „Нека нам предложе пројекат који би гарантовао испоруке и њихову економичност – радићемо са њима“.

Путин је забрану руским атлетичарима да иду на Олимпијаду у Бразилу назвао „неправедном“. Истовремено је изразио наду да ће тај проблем бити решен и најавио још оштрију борбу против допинга у Русији.

Поводом скорог британског референдума, рекао је само ово:

„То је ствар Европске уније и народа Велике Британије. Није баш фер да се сваки проблем веже за Русију и да се од Русије прави страшило. То интелигентни људи не чине“.

О америчкој противракетној одбрани говорио је „опуштеније“ него што су многи његови гости очекивали:

„Ми приближно знамо које године ће Американци располагати ракетом која ће имати већи домет од 500 киломатара, а од тог момента ће њихова ПРО постати претња нашем нуклеарном потенцијалу. Ми тачно по годинама знамо како ће то у њих ићи. А и они знају да ми то знамо“.

У наставку је открио шта га додатно брине у војном супарништву Русије и САД:

„Људи не осећају у томе опасност. То је оно што ме забрињава. Како је могуће да не схватају, да не схватамо сви заједно да гурамо свет у апсолутно нову раван? У том несхватању је проблем“.

Путин се осврнуо и на америчку председничку трку, указавши: „Остаје само да се жали што се ‘руска карта’ у председничким изборима у САД користи као монета за поткусуривање. У свакој преизборној кампањи у САД. То је потпуно контрапродуктивно“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here