Насловна Политика Путин: Русија и Кина заједничким радом могу све

Путин: Русија и Кина заједничким радом могу све

0
ПОДИЈЕЛИ

Дочекујући лидера Кине у руском граду Уфи, председник Владимир Путин изјавио је у среду да Русија и Кина могу заједничким радом превазићи све своје тешкоће.

putin

Путин и кинески председник Кси Ђинпинг су дошли у среду у Уфу, на два самита – земаља трговинске групе БРИКС и Шангајске организације за сарадњу.

Група БРИКС обухвата Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, а Шангајска организација која се такође бави регионалним безбедносним и политичким питањима, као и привредом, обухвата и бивше совјетске републике из централне Азије – Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистана.

Иран, Индија и Пакистан су посматрачи.

Самити двеју организација одржавају се у граду 1.200 километара источно од Москве у време када су привреде Русије и Кине у тешкоћама.

Руска привреда се смањила и њена валута је потонула због пада цена нафте и западних санкција због украјинске кризе, а у Кини, после низа година експлозивног раста тржишта, индекс акција је у последњих месец дана опао за 30 одсто.

„Удруженим напорима, без сумње ћемо превазићи све проблеме који су пред нама“, рекао је Путин.

Руски председник је у среду имао засебне састанке са осталим учесницима самита БРИКС који почиње у четвртак, када ће се састати и с председником Ирана, Хасаном Руханијем.

Дводневни самит Шангајске организације за сарадњу такође почиње у четвртак.

Алексеј Уљукајев, руски министар за економски развој, рекао је да финансијска помоћ Грчкој неће бити разматрана на самиту БРИКС, и додао да Грчка није тражила помоћ Русије.

„Наравно, разговараће се о ситуацији у еврозони, за шта је окидач проблем дуга Грчке, јер развој ситуације у еврозони ствара ризик за све учеснике БРИКС“, рекао је он, пренела је новинска агенција РИА Новости.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here