Насловна Политика Путин: Руси и Украјинци један народ (ВИДЕО)

Путин: Руси и Украјинци један народ (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Русије Владимир изјавио је на митингу у Москви, посвећеном годишњици припајања Криму Русији, да су Руси и Украјинци исти народ.

Vladimir Putin

„Пре тачно годину дана народ Русије показао је невероватан патриотизам у подршци Кримљанима и Севестопољцима да се врате родним обалама“, рекао је Путин пред неколико десетина хиљада окупљених на митингу, недалеко од Кремља.

Он је рекао да је народ Русије разумео да „није реч о Криму као важној територији, чак и стратешкој, већ о милионима Руса, сународника којима је потребна помоћ и подршка“.

„Реч је о нашим историјским и духовним коренима, нашим државним коренима. Реч је о томе да нас то чини јединственим као народ и јединственом, окупљеном нацијом“, рекао је Путин, пропраћен бурним овацијама.

„Увек сам сматрао да су Руси и Украјинци исти народ и тако мислим и сада“, навео је он.

miting moskva

Путин је на крају говора поручио да ће Русија одолети „свим тешкоћама које покушавају да убаце споља“ и захвалио на подршци.

Осим тога, Путин је поручио и да Крим није само територија, већ да је то „питање наших историјских корена, извор наше духовности и државности“.

„То је нешто што нас чини једним народом и јединственом државом“, рекао је Путин и додао да се на Криму радило о „милионима Руса и милионима наших сународника којима је била потребна наша помоћ и подршка„.

Украјински народ тек треба да да објективну процену деловања оних који су довели државу у стање у коме је данас, истакао је Путин, наводећи да је „екстремни национализам увек штетан и опасан“.

Руски председник је додао да ће Москва учинити све на обнови нормалних односа са Украјином.

Свечани концерт „Заједно“ одржава се у центру Москве у част годишњице присаједињења Крима Русији.

Према проценама полиције, митингу посвећеном подршци Кремљу учествовало је 110.000 људи, а по проценама новинара неколико десетина хиљада. Лидери партија заступљених у руској Државној Думи поручили су окупљенима да је „враћање Крима“ велика победа.

Присутни су на митинг долазили у групама, носили партијске заставе Јединствене Русије, Комунистичке партије, Праведне Русије, Либерално-демократске партије, као и недавно основаног Покрета националног ослобођења Русије.

Активисти тог покрета делили су летке на којима је писало „Нама је неопходно да направимо избор: крвави преврат – да останемо код куће и чекамо казнене одреде, или мирни референдум – да изађемо и подржимо Путина“.

putin majica

На летку пише да се пре годину дана „догодио повратак Крима“ и да је тај догађај „значио почетак окупљања руског света“.

„Националне издајице настављају да наносе штету националном лидеру у напорима да врати суверенитет Русије. Путину је сада као никада неопходна подршка народа“, пише на летку у којем се на крају додаје: „Захтевамо чишћење пете колоне“.

Прошле године, након смене власти у Украјини, расписан је референдум о статусу Крима, а око око 90 одсто изашлих бирача гласало за повратак полуострва у састав Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here