Насловна Друштво Путин: Ратна морнарица је понос Русије

Путин: Ратна морнарица је понос Русије

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас, поводом Дана руске Ратне морнарице, да она гарантује одбрану земље и штити њене националне интересе, нагласивши да статус велике поморске силе представља и велику одговорност за Русију.putin

„Наша отаџбина се, захваљујући храбрости морнара и таленту бродоградитеља, смелости познатих истраживача, пионира и поморских команданата, учврстила као велика поморска сила. За нас је тај статус велика одговорност пред историјом, пред нашим прецима који су донели поморску славу Русији и наравно пред будућим генерацијама којима треба да предамо савремену и јаку ратну флоту“, навео је Путин.

Путин је на свечаности у луци Балтиск у Калињинграду истакао да се Ратна морнарица са правом сматра поносом Русије и да су сви који служе у флоти бескрајно одани служби и отаџбини, пренео је Спутњик.

„Осећај патриотизма је за војне морнаре светост. Он се преноси са колена на колено као највиша морална вредност“, нагласио је Путин.

Путин је додао да је последњих година урађено много – да је флота је ојачана новим војним и логистичким бродовима, зарањају нове стратешке подморнице, развија се поморска авијација и главне базе флоте.

Нова поморска доктрина чува националне интересе

Кључни циљ нове поморске доктрине је да се обезбеди свеобухватна, доследна и ефикасна поморска политика државе усмерена на заштиту националних интереса Русије, изјавио је Путин.

Заменик премијера Дмитриј Рогозин је рекао да је уношење измена у поморску доктрину условљено изменама политичке ситуације у свету, а посебан акценат је стављен на атлантски и арктички правац, навео је Спутњик.

„Разлог за доношење нове доктрине су промене међународне политичке ситуације и објективно јачање Русије као велике поморске силе“, додао је Рогозин.

У разговору са највишим војним званичницима посвећеном новој поморској доктрини државе, који је одржан на фригати „Адмирал Горшков“, Путин је рекао да је реч о „догађају који представља камен темељац за будућност морнарице и развој бродоградње“.

„Морнарица и министарство одбране саопштавају шта је потребно за дугорочну перспективу, а индустријски сектор мора да примени те задатке, прилагоди се новим задацима“, истакао је Путин, објављено је на веб сајту Кремља, пренео је ТАС С.

Руски председник је навео да поморска доктрина по први пут садржи искључиво социјалне одредбе, као што је поморска медицина и мере за јачање здравља морепловаца.

Међу учесницима састанка били су заменик премијера Рогозин, министар одбране Сергеј Шојгу, командант морнарице Виктор Чирков и командант снага Западног војног округа Русије Анатолиј Сидоров.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here