Насловна Политика Путин: Постигнут прекид ватре у Сирији

Путин: Постигнут прекид ватре у Сирији

0
ПОДИЈЕЛИ

Постигнути су споразуми између сукобљених страна у Сирији о прекиду ватре у земљи и спремности да се почну мировни преговори, рекао је руски предсједник Владимир Путин, преноси „Спутњик“.

„Управо смо добили информацију да се прије неколико часова десило нешто што смо не само дуго чекали, већ на чијем смо приближавању много радили. Потписана су три документа.

Први документ је потписан између сиријских власти и оружане опозиције о примирју на територији Сиријске Арапске Републике. Други документ је пакет мјера за праћење режима прекида ватре. Трећи документ је изјава о спремности за почетак мировних преговора о сиријском рјешењу“, изјавио је Путин на састанку са министрима спољних послова и одбране Сергејем Лавровом и Сергејем Шојгуом.

basar al asad_vladimir putin

Путин је нагласио да су споразуми о рјешавању ситуације у Сирији су крхки и захтијевају посебну пажњу и стрпљење. Он је позвао сиријске власти, наоружану опозицију и све стране које имају утицај на ситуацију у Сирији да постигну постигнуте споразуме и учествују у преговорима у Астани.

„Сада је потребно да се уради све да би се осигурало да ти споразуми ступе на снагу, како би преговарачки тим, који се тренутно формира, благовремено и што је прије могуће дошао у Астану и тамо почне прави мировни процес.

С тим у вези позивам Владу Сиријске Арапске Републике, оружане опозиционе групе, све земље у региону, и оне које су учествовале у сукобу и оне које имају утицај на сукобљене стране, да подрже постигнуте споразуме и активно учествују у преговорима у главном граду Казахстана“, додао је Путин, преноси „Спутњик“.

Он је навео да ће присуство војних снага Русије у Сирији биће смањено, али да ће Москва наставити да се бори против међународног тероризма. Преговори су почели након ослобођења Алепа.

Сиријска опозиција је потврдила да ће се придружити примирју

Сиријска опозиција потврдила је да ће се придружити примирју у Сирији у поноћ, преноси агенција „Ројтерс“, позивајући се на представника опозиције.

Раније је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку са предсједником Русије Владимиром Путином изјавио да ће режим прекида ватре у Сирији ступити на снагу 30. децембра у поноћ. Према подацима агенције, представник је такође рекао да се режим прекида ватре у Сирији не односи на територије под контролом терористичке групе ДАЕШ, преноси „Спутњик“ .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here