Насловна Политика Путин поручио ЕУ да деполитизује тему Украјине

Путин поручио ЕУ да деполитизује тему Украјине

0
ПОДИЈЕЛИ

putin-upozorava

Предсједник Русије Владимир Путин позвао је ЕУ да прихвати предлог предсједника украјине Виктора Јануковича за одржавање тространих преговора Русија-Украјина-ЕУ, истичући да вјерује да би те консултације могле да буду организоване на нивоу пословног сектора Русије, Украјине и ЕУ, ,,како би они који учествују у реалној економији могли да се састану, поразговарају о својим страховањима и формулишу своје приступе и предлоге, док бисмо ми, са наше стране, донијели одговарајуће административне одлуке“.

Европска унија не треба да критикује Москву због њеног страха од потенцијалних последица ако би Украјина потписала трговински споразум са Бриселом, рекао је Путин, јер би то, како је нагласио, могло преплавити Русију са производима из ЕУ и представљати пријетњу руској економији. ,,Позивам наше пријатеље у Бриселу да се уздрже од тешких ријечи“ по питању става Москве о евроинтеграцији Кијева, рекао је Путин.

У сваком случају избор је на сувереној Украјини и Русија ће поштовати тај избор, изјавио је руски предсједник на конференцији за новинаре у Трсту, после разговора са италијанским премијером Енриком Летом.

Италијански премијер је подржао понуду украјинског предсједника Јануковича за трилатерарне преговоре.

,,Ми смо радили заједно и наставићемо тај рад, без обзира шта Украјина одлучи по питању потписивања споразума о слободној трговинској зони са ЕУ“, рекао је Путин.

Министарство спољних послова Русије је данас саопштило да је збуњено оптужбама ЕУ да је Москва учинила притисак на Кијев да одустане од потписивања кључног трговинског и партнерског споразума са 28-очланим блоком.

,,Москва је обавјештена о заједничком ставу предсједника Европске уније Хермана ван Ромпеја и предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза по питању Украјине. Те и недавне изјаве низа европских политичара и лидера ЕУ изазивају збуњеност и разочарење“, наводи се у саопштењу министарства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here