Насловна Политика Путин: Одговорићемо на изазове без трке у наоружању

Путин: Одговорићемо на изазове без трке у наоружању

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Русија не прети никоме и да сва спорна питања тежи да реши за преговарачким столом, истичући истовремено да ће Русија успети да одговори на изазове не увлачећи се у трку у наоружању, пренеле су руске агенције.

Vladimir Putin

„Нећемо дозволити да будемо увучени у скупу трку у наоружању, Русија никоме не прети и сва спорна питања тежи да реши за преговарачким столом. Тако ћемо поступати и убудуће, придружаваћемо се управо те политике“, рекао је Путин на седници Војно-индустријске комисије.

„Видимо како друге државе отворено износе геополитичке претензије, не презајући ни од отвореног мешања у унутрашња питања независних држава, притом активно јачајући и модернизујући своје војне арсенале“, казао је шеф руске државе а преноси ТАС С.

Према Путиновим речима, у таквим условима Русија је дужна да осигура поуздану и гарантовану заштиту свог суверенитета, територијалне целовитости и националних интереса.

Председник Русије је додао да „многе или неке државе спроводе другачију политику – политику насилног притиска“, и то „уз пратњу прича о међународном праву и жељи да се проблеми решавају уз помоћ преговора“.

Путин је цитирао некадашњег немачког канцелара Ота фон Бизмарка (1871-1890) да су „важни потенцијали а не намере“.

„Видимо да потенцијали расту„, казао је он, додајући да су издвајања Русије и САД и других земаља за војне потребе „неупоредиве“, пренела је агенција РИА Новости.

Та агенција наводи да су војни расходи земаља НАТО 2013. године износили билион долара (од чега на САД отпада скоро 600 милијарди), док је руски војни буџет 68 милијарди долара са планираним растом до 98 милијарди до 2016. године.

„Ми можемо и морамо да одговоримо на тај изазов, притом се не увлачећи у скупу трку у наоружању“, рекао је Путин, додајући да акценат треба да буде на високим технологијама.

И даље ћемо јачати наше оружане снаге и војну организацију у целости, чинити све што је неопходно да би наше Оружане снаге биле модерне, мобилне и добро опремљене, способне да извршавају главни задатак – неутрализовање ризика и политичких претњи, потенцијалне безбедносне претње нашој земљи“, казао је руски председник.

Путин је додао да државни програм наоружавања до 2025. године треба да уважи макроекономске показатеље и нову војну доктрину усвојену крајем прошле године, у којој су наведене војне претње безбедности Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here