Насловна Политика Путин: Немаром страдају жене, дјеца и стари

Путин: Немаром страдају жене, дјеца и стари

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је данас да су за погибију људи на истоку Украјине криве власти у Кијеву, које, како је рекао, неселективно користе артиљерију и вишецијевне ракетне бацаче за паљбу по густо насељеним областима, а уз то упућују пропагандистичке пароле о тежњама ка миру.

putin

„Примjењују се и артиљерија, и ракетни бацачи, и авијација, притом неселективно, директно по густо насељеним рејонима“, рекао је Путин, додајући да то доводи до десетина убијених и рањених с обе стране и „што је још трагичније, међу цивилима – децом, женама, старима.

 Путин је на сjедници Савjета за безбjедност Русије је нагласио да су одговорни „они који издају такве злочиначке наредбе“.

 „Они који то раде, треба да знају да никаквог другог начина за решење таквих конфликата, осим мировних преговора и средстава политичког карактера, нема“, рекао је руски председник а преноси ТАС С.

Наглашавајући да је изузетно заоштрена „ситуација на југоистоку Украјине, у Доњецкој Народној Републици и у Луганској Народној Републици“, Путин је изразио очекивање да ће код украјинских власти превладати здрав разум.

Према његовим ријечима, Русија није добила никакав јасан одговор од Кијева на предлог за решавање стања у Доњецком басену.

 „Не само да нисмо добили никакав јасан одговор на наш предлог, већ смо видели и супротно – кијевске власти издале су званичну наредбу о почетку обимних борбених дејстава практично дуж читаве линије додира сукобљених страна“, казао је Путин.

 Руски председник је навео да је у писму упућеном 16. јануара предложио председнику Украјине Петру Порошенку повлачење тешког наоружања и технике по линији коју је сам Кијев сматрао праведном и у складу са договорима у Минску од 19. септембра прошле године, са које би било немогуће пуцати по насељима.

 „Тај предлог је практично у потпуности био подударан са захтјевима званичног Кијева“, рекао је Путин, додајући да „изгледа да постоји један спорни дио, дио линије разграничења сукобљених страна“, пренела је РИА Новости.

Путин и чланови националног Савјета за безбедност минутом ћутања на сједници одали су пошту погинулима, укључујући жртве на аутобуској станици у Доњецку.

Према саопштењу Министарства за ванредне ситуације самопроглашене Доњецке Народне Републике, према прецизираним подацима у пуцњави из хаубица у четвртак је погинуло осам особа, а 17 је рањено.

 Раније данас представник Канцеларије Високог комесара УН за људска права (ОХЋР) Руперт Колвил саопштио је да је у Украјини од априла 2014. године погинуло висе од пет хиљада људи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here