Насловна Политика Путин: Настојимо да осигурамо безбjедност за све (ВИДЕО)

Путин: Настојимо да осигурамо безбjедност за све (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је данас да Русија не жели конфронтацију ни са ким, већ жели самостално да гради своју будућност без туђих савjета.

Искушења су нас учинила јачим, а ми смо једна нација и имамо једну Русију, поручио је руски предсjедник Владимир Путин у годишњем обраћању Федералној скупштини. Санкције је назвао срећом у несрећи, а кад је ријеч о међународним односима позвао на безјбедност за све, а не само за изабране.

Путин је у говору, коме су по традицији присуствовали посланици оба дома Федералне скупштине, чланови владе на челу са премијером Дмитријем Медведевом, патријарх московски и цијеле Русије Кирил, као и други представници јавног и политичког живота земље, истакао да Русија не тражи конфронтацију и непријатеље и да су јој потребни пријатељи. „Часови Хладног рата су узалудни“, рекао је Путин, и додао да неће толерисати покушаје да се нанесе штета интересима Русије. Путин је истовремено поручио да ће Русија самостално одређивати своју судбину и градити своју будћност без туђих сугеситја и савјета које ни не тражи, али и да је спремна за добронамјерни, равноправни дијалог у утврђивању праведности и поштовања у међународним односима.

„Спремни смо за озбиљан разговор о изградњи стабилног система међународних односа 21. вијека. На жалост на том плану, деценије после окончања хладног рата пропале су узалуд. Ми смо за безбједност и могућност развој, а не за изабране, него за све земље и народе“, навео је он. Руски председник је такође истакао да је Москва спремна на сарадњу са новом америчком администрацијом, а да руско-амерички дијалог одговара интересима читавог свијета. „Свима је добро познато да смо се последњих година суочили са покушајима спољних притисака. У оптицај је било пуштено све, од митова о руској агресији, пропаганди, мијешања у туђе изборе до хајке на наше спортисте, укључујући параолимпијце. Наручене информационе кампање, проналажење и избацивање компромитујућег материјала, менторска читања лекција свима су добрано досадили, ако треба, ми сами можемо да научимо кога год треба“, рекао је руски предјседник. Међутим, како је нагласио, Русија схвата своју одговорност и искрено је спремна да узме учешће у решавању глобалних и регионалних проблема, тамо гдје је то потребно.

„Сарадња Русије и САД у решавању глобалних и регионалних проблема одговара интересима читавог сијвета. Имамо заједничку одговорност за осигурање међународне безбедности и стабилности“, рекао је Путин. Он је истовремено упозорио да су покушаји да се наруши стратешки паритет веома опасни и да могу довести до глобалне катастрофе. „То се не смије заборављати ни на тренутак“, додао је он. Путин је нагласио да Русија рачуна на обједињавање напора са САД у борби против међународног тероризма, који је „реална, а не измишљена пријетња“, Тај задатак, додао је, у Сирији решавају руски војници. „Терористима је нанета осјетна штета. Армија и флота су доказале да су способне да ефикасно раде далеко од сталног мјеста лоцирања. Видимо какав рад обављају припадници специјалних служби и јединица, и тамо имамо губитке. Све то разумијемо и настављаћемо тај рад. Желио бих да захвалим нашим војницима на професионализму, племенитости и храбрости, за то што ви, војници Русије, држите до своје части и части Русије“, навео је Путин.

Према његовим ријечима, Русија је искрено спремна да узме учешћа у рјешавању светских и регионалних проблема, тамо гдје је то потребно. Путин је нагласио да је приоритет спољне политике Русије било и остаје даље продубљивање сарадње у оквиру Евроазијске економске уније, као и сарадња са другим земљама Заједнице независних држава. „Озбиљан интерес представља и руска идеја формирања интегративног модела у Евроазији на више нивоа — великог евроазијског партнерства. Ми смо већ почели да је разматрамо на разним међународним и регионалним нивоима. Ујверен сам да је такав разговор могућ и са државама ЕУ у којима данас јача потреба за самосталном политичком и економском оријентацијом. То видимо по резултатима избора“, рекао је Путин. Шеф Кремља је велики део свог говора посветио економским и социјалним питањима.

Русија је, каже, последњих година мислила не само како свакодневно да преживи, већ је и градила програм развоја који сада избија у први план. „Превладавајући текуће тешкоће, створили смо базу за даљи напредак, нисмо прекидали рад на програму развоја што је изузетно важно“, рекао је Путин и поручио грађанима Русије да будућност земље зависи само од њих.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here