Насловна Политика Путин не иде на комеморацију у Аушвиц

Путин не иде на комеморацију у Аушвиц

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Владимир Путин неће присуствовати комеморацији Холокауста овог месеца у Аушвицу, у Пољској, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Vladimir-Putin 3

„Председник не планира такво путовање“, рекао је Песков, додајући да Путин није примио званични позив да присуствује комеморацији.

Ројтерсови извори су јуче рекли да Путин вероватно неће присуствовати комеморацији на месту где се налазио концентрациони логор Аушвиц због неповерења изазваног сукобом у Украјини.

Пољска, која је критиковала Москву због њене улоге у украјинској кризи, није упутила званични дипломатски позив Путину, страхујући од последица које би позивање руског председника имало на домаћој политичкој сцени, навели су ти извори.

Песков је додао да, колико Москва зна, обично нема званичних позива за такве догађаје, али да Путин није добио ни личну позивницу.

„Он неће ићи, али ми, наравно, придајемо велики значај свим комеморацијама, нарочито на 70. годишњицу победе (у Другом светском рату), укључујући оне које се одржавају у Пољској“, казао је Песков.

Односи Москве и Запада су због сукоба у Украјини на најнижем нивоу од окончања Хладног рата.

Европарламентарци одали пошту

Европски парламент је на почетку данашњег пленарног заседања у Стразбуру одао пошту жртвама концентрационог логора Аушвиц, који су савезничке снаге ослободиле пре седамдесет година.

Сви ми рођени после Другог светског рата носићемо тај терет вечно”, рекао је председник Европског парламента Мартин Шулц отварајући седницу.

Осврћући се на недавну серију терористичких напада у Паризу током које су се на удару нашли и Јевреји, Шулц је рекао да је “страшно” што припадници овог народа и у данашњој Европи морају да страхују за своју будућност.

“Дужност нам је да се сваког дана боримо против мржње, ксенофобије и антисемитизма и да сваком људском бићу обезбедимо безбедност и достојанство”, поручио је Шулц европским посланицима.

Парламент ће се на данашњој седници бавити учинком председавања Италије, која је на челу ЕУ била од јула до децембра прошле године, уз учесће италијанског премијера Матеа Ренција.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here