Насловна Друштво Путин наредио довођење Северне флоте у стање потпуне борбене готовости

Путин наредио довођење Северне флоте у стање потпуне борбене готовости

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник и врховни командант РФ Владимир Путин наредио је да се 16. марта, у 8.00 сати по московском времену, доведу у стање потпуне борбене готовости Северна флота и поједине јединице Западног војног округа и Ваздушно-десантних снага у оквиру њихове изненадне провере.

547422

Ово је саопштио министар одбране РФ Сергеј Шојгу и нагласио да ће провера трајати до 21. марта.

Навео је да руски војници током изненадне провере борбене готовости треба да појачају војну групацију у Новој Земљи и Земљи Франца Јозефа, као и да униште војно-поморску групацију „противника“.

Руски министар је истакао да у провери учествује 38 хиљада војника, 3.36 хиљада комада војне технике, 41 брод, 15 подморница, 110 авиона и хеликоптера.

Командантима видова оружаних снага, командантима родова војске, начелницима главних и централних управа Министарства одбране уручени су „пакети“ с инструкцијама.

Такође, Шојгу је захтевао од Генералштаба да обезбеди спровођење стратешке командно-штапске вежбе с централним органима војне управе, која треба да почне 17. марта, узимајући у обзир дејства Северне флоте.

Шојгу је открио да је основни циљ изненадне провере Оружаних снага РФ процена способности Северне флоте да изврши низ тактичких и стратешких задатака на Арктику.

У складу с министровом наредбом, војници ће изводити контролне и тактичке вежбе са гађањима.

Путинов прес-секретар Дмитриј Песков објаснио је да је и ова провера борбене готовости „елемент сталне праксе“ и да није повезана са ситуацијом у свету.

„Ако се пажљиво читају саопштења Министарства одбране РФ, тамо постоји реч „изненадна“, наћи ћете одговор на своје питање“ – рекао је Песков, замољен да прецизира да ли је провера готово сти Северне флоте повезана са погоршавањем међународне ситуације.

При том је подвукао: „Више пута смо указивали да ће пракса изненадних провера бити стални процес у функцији усавршавања механизама управљања Оружаним снагама Русије. О овоме су говорили и председник Путин, као главнокомандујући, и министар одбране Сергеј Шојгу“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here