Насловна Политика Путин: Кијев је крив за страдања

Путин: Кијев је крив за страдања

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да су за погибију људи на истоку Украјине криве власти у Кијеву, истичући да украјинска војска неселективно користи артиљерију и вишецевне ракетне бацаче за паљбу по густо насељеним областима.

Vladimir Putin 07

„Примјењују се и артиљерија и ракетни бацачи и авијација, притом неселективно, директно по густо насељеним рејонима“, рекао је Путин, додајући да то доводи до десетина убијених и рањених са обје стране и што је још трагичније, међу цивилима дјецом, женама и старима.

Путин је на сједници Савјета за безбједност Русије нагласио да су одговорни „они који издају такве злочиначке наредбе“.

Они који то раде, треба да знају да никаквог другог начина за рјешење таквих конфликата, осим мировних преговора и средстава политичког карактера, нема“, рекао је он.

Како је нагласио, ситуација на југоистоку Украјине, у Доњецкој Народној Републици и у Луганској Народној Републици је изузетно заоштрена, па је изразио очекивање да ће код украјинских власти превладати здрав разум.

Према његовим ријечима, Русија није добила никакав јасан одговор од Кијева на приједлог за решавање стања у Доњецком басену, преноси руска агенција ТАСС.

„Не само да нијесмо добили никакав јасан одговор на наш приједлог, већ смо видјели и супротно. Кијевске власти издале су званичну наредбу о почетку обимних борбених дејстава практично дуж читаве линије додира сукобљених страна“, казао је Путин.

Руски предсједник је навео да је у писму упућеном 16. јануара предложио предсједнику Украјине Петру Порошенку повлачење тешког наоружања и технике по линији коју је сам Кијев сматрао праведном и у складу са договорима у Минску од 19. септембра прошле године, са које би било немогуће пуцати по насељима.

„Тај приједлог је практично у потпуности био подударан са захтјевима званичног Кијева“, рекао је Путин, додајући да постоји један спорни дио који се тиче линије разграничења сукобљених страна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here