Насловна Насловна Путина питали све: Од шаха, љубави, кваса до нуклеарки

Путина питали све: Од шаха, љубави, кваса до нуклеарки

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски председник Владимир Путин одржаће данас традиционалну годишњу конференцију за штампу за коју је акредитовано више од 1.400 новинара.

Одговарајући на питање да ли су мјере безбједности појачане због убиства руског амбасадора у Турској, портпарол руског предсједника Дмитриј Песков је рекао да се сви догађаји на којима учествује предсједник „обезбјеђују на највишем нивоу“.

Путин се за ову велику конференцију, по правилу, припрема данима и веома озбиљно, пише Спутњик и додаје да у Кремљу кажу да се тих дана готово не спава зато што се „предсједник припрема веома пажљиво“, ишчитава материјале и обнавља знања о најразличитијим темама, из свих области унутрашње и међународне политике, безбедности, економије…

У припреме је укључена и читава армија људи – сва министарства и друге државне институције и агенције, које Путину достављају релевантне информације и аналитичке материјале. То је читава база података, бројки и свих могућих информација.

У Кремљу се такође праве и прогнозе каква ће питања новинари постављати, или тачније које теме ће их највише занимати.

Ове године је за Путинову конференцију за штампу акредитовано рекордних 1.437 новинара из цијелог света, што је 47 новинара више него прошле године.

Разговор са представницима седме силе у децембру 2015. године трајао је дуже од три сата, и за то вријеме Путин је одговорио на више од 40 питања.

Најдужа Путинова конференција за штампу одржана је 2008. године када је руски предсједник за четири сата и 40 минута одговорио на више од 70 питања.

Путин је предложио новинарима да одмах крену са постављањем питања, преноси Спутњик.

putin-pres

Русија ће пратити ток истраге убиства руског амбасадора Андреја Карлова у Анкари, казао је руски предсједник, додајући да прати све велике случајеве, па и истрагу убиства Бориса Немцова.

„Сада мијењам мишљење да је турско руководство дало налог за обарање руског Су-24 у Сирији“, рекао је Путин.

„Био сам скептичан према ријечима да је наш авион био оборен без дозволе турског руског руководства, али сада, након убиства амбасадора, почињем да вјерујем да је све могуће“, додао је он, истичући да убиство руског амбасадора у Анкари сматра нападом на Русију и руско-турске односе.

Путин: Русија је јача од сваког агресора

„Није тајна да смо обавили велики рад на модернизацији нуклеарног потенцијала Русије, то се тиче и ракета стратешке намене базираних на копну, атомских подморница са новим типовима ракета, носача ракета на авионима и ударних система. Дјелујемо строго у складу са свим споразумима“, нагласио је Путин, додајући да је Русија напредовала у усавршавању система нуклеаре тријаде, укључујући начине на које се може савладати ПРО.

putin-konferencija-novinari

Предсједник Русије Владимир Путин у току велике прес-конференције изјавио је да ће развој нуклеарног потенцијала Русије дјеловати у складу са међународним аранжманима.

„Урадили смо велики посао нуклеарне модернизације Руске Федерације. Ми ћемо дјеловати у складу са међународним аранжманима у развоју нуклеарног потенцијала“, рекао је Путин.

Он је такође рекао да је изненађен реакцијом САД на његову тврдњу да је Русија јача од потенцијалних агресора.

Према његовим ријечима, Русија не спори ријечи САД која је изјавила, да је њихова војска моћна, али да су оружане снаге Русије јаче од било ког потенцијалног агресора.

„Мене су изненадили изреке садашње управе, која ја почела да се доказије, То нико не спори“, нагласио је руски лидер.

Могућа нормализација односа са Украјином

„Вјерујем да ће прије или касније доћи до нормализације односа са Украјином“, рекао је Путин, пренио Спутњик.

Он је казао да подржава увођење безвизног режима ЕУ за Украјинце, као и да је спреман да размисли о амнестији ухапшених украјинских лица.

„Најважније је да у Донбасу Украјинце не сматрају окупаторима“, навео је он.

Русија и Трамп

Што се тиче новоизабраног предсједника САД, Доналда Трампа, руски предсједник је истакао да је Трамп и раније говорио о јачању нуклеарне одбране САД, али више изненађује садашња администрација која је почела да доказују да имају најмоћније оружане снаге. „То нико не оспорава“, казао је Путин.

Путин о наводном мијешању Русије у америчке изборе

Знамо да је Демократска партија изгубила не само предсједничке него и изборе за Сенат, Конгрес, да ли је и то моје дјело? Све то говори да актуелна администрација има проблеме, да постоји раскорак у схватању шта је добро а шта лоше између елита и народне масе“, рекао је Путин. За Трампа нису гласала два електора, за Клинтонову четири. „Изгубили су на свим фронтовима“, додао је Путин.

„То што су Републиканци у САД наклоњени руском предсједнику, видим знаке да се код њих поклапају представе о структури света, о вриједностима, са нама. То је добра претпоставка за стварање добрих односа“, изјавио је Путин.

Путин о хакерским нападима: Нико не зна који хакери су извели сајбер нападе у САД

„Губитници увијек траже оправдање“, рекао је Путин. Он је додао да није ствар у томе ко стоји иза хакерских напада, већ у томе што су хакери показали људима истину.

„Хакери су показали манипулацију јавним мњењем демократске партије, након чека је руководилац националноиг комитета демократске партије поднио оставку. Значи откривена информација је истинита“, додао је он, пренио Спутњик.

Путин: Спремни смо да разговарамо о Сирији са свима

Шеф руске државе је нагласио важност акција Саудијске Арабије, Јордана, САД и Египта у Сирији.

„Без нашег учешћа би то било једноставно немогуће“, изјавио је Путин одговарајући на питање о решаванју сиријске кризе.

Он је нагласио улогу сарадње са Турском и Ираном „На хиљаде је било евакуисано… То је највећа међународна хуманитарна акција. То се не би могло десити без активног рада турског, иранског и руског руководства. И, наравно, напора сиријских власти“, рекао је Путин, преноси Спутњик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here