Насловна Политика Путин: Брисел да се клони ,,тешких ријечи“!

Путин: Брисел да се клони ,,тешких ријечи“!

0
ПОДИЈЕЛИ

putin 2Председник Русије Владимир Путин позвао је јуче Европску унију да деполитизује тему евроинтеграција Украјине и да прихвати предлог предсједника Украјине Виктора Јануковича за одржавање тространих преговора Русија-Украјина-ЕУ, јавља Танјуг.

Путин вјерује да би те консултације могле да буду организоване на нивоу пословног сектора Русије, Украјине и ЕУ, ,,како би они који учествују у реалној економији могли да се састану, поразговарају о својим страховањима и формулишу своје приступе и предлоге, док бисмо ми, са наше стране, донели одговарајуће административне одлуке“.

Руски председник је на конференцији за новинаре у Трсту после разговора с италијанским премијером Енриком Летом нагласио да је, у сваком случају, избор на сувереној Украјини и да ће Москва прихватити тај избор, пренијела је агенција Итар-Тас с.

Путин је такође рекао да Европска унија не треба да критикује Москву због њеног страха од потенцијалних последица ако би Украјина потписала трговински споразум са Бриселом, истакавши да би то преплавило Русију производима из ЕУ и представљало ,,велику претњу“ руској економији.
,,Позивам наше пријатеље у Бриселу да се уздрже од тешких речи“ поводом позиција Москве о евроинтеграцији Кијева, рекао је Путин.

Он је истакао да Русија није разматрала преиспитивање споразума руске државне компаније ,,Гаспром“ о испорукама гаса Украјини у настојању да наведе Кијев да не потпише трговински споразум са ЕУ.
,,,Гаспром’ и (украјински ‘Нафтогаз’) имају споразум који, како мислим, важи до 2019. и ми нисмо разматрали његову ревизију“, рекао је Путин.

Италијански премијер Енрико Лета је рекао да подржава понуду украјинског председника Јануковича за трилатералне преговоре.
Путин је нагласио да ће Русија наставити сарадњу са Украјином, без обзира да ли ће Киев донијети одлуку о потписивању споразума о придружењу са ЕУ.
,,Ми смо радили заједно и наставићемо тај рад, без обзира шта Украјина одлучи по питању потписивања споразума о слободној трговинској зони са ЕУ“, рекао је Путин.

Министарство спољних послова Русије је данас саопштило да је збуњено оптужбама ЕУ да је Москва учинила притисак на Кијев да одустане од потписивања кључног трговинског и партнерског споразума са 28-очланим блоком.
,,Москва је обавештена о заједничком ставу председника Европске уније Хермана ван Ромпеја и председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза по питању Украјине. Те и недавне изјаве низа европских политичара и лидера ЕУ изазивају збуњеност и разочарење“, наведено је у саопштењу министарства.

Барозо и Ван Ромпеј су у понедељак изјавили да ,,снажно не одобравају руску позицију и акције“ по питању Украјине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here