Насловна Политика Путин и Асад се разумеју

Путин и Асад се разумеју

0
ПОДИЈЕЛИ

_putin-i-asad_f

Руски председник Владимир Путин разговарао је данас телефоном са сиријским председником Башаром ал Асадом о припремама међународне мировне конференције, уништавању хемијског оружја и о хуманитарној ситуацији у Сирији, саопштио је Кремљ који прецизира да је руска страна иницирала тај разговор.

„Владимир Путин је истакао напоре Русије и њених партнера у припремама међународне конференције Женева 2 и изразио задовољство договором са Башаром ал Асадом о слању делегације сиријске владе на ту конференцију“, додаје Кремљ.

У разговору је, како се наводи, „изражена нада да ће главне опозиционе групе имати конструктиван приступ и учествовати на тој конференцији“.

Кад је реч о уништавању сиријског хемијског оружја, Путин је „изразио задовољство успостављеном сарадњом сиријских власти и мисије Организације за забрану хемијског оружја и УН“.

Путин је, међутим, изразио „забринутост због информација да екстремисти врше систематски прогон хришћана и припадника верских мањина“, пише у саопштењу.

Руски председник се „нада да ће сиријска влада учинити све што је у њеној моћи да ублажи патњу цивилног становништва и да поново успостави мир међу верским заједницама“.

„Башар ал Асад је захвалио руском руководству за помоћ и подршку сиријском народу“, додаје се у саопштењу Кремља.

У Сирији од марта 2011. траје грађански рат у којем је до сада погинуло више од 120.000 људи, а у току су припреме међународне мировне конференције у Женеви у циљу проналажења решења за тај конфликт.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here