Насловна Друштво Пуштање Главаша вријеђа српске жртве

Пуштање Главаша вријеђа српске жртве

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да пуштање Бранимира Главаша на слободу представља поновно вређање српских жртава.

miroslav-maretic

„Очекујемо да Врховни суд Хрватске у разумном року поново размотри аргументе против Главаша везано за убиство српских цивила у Осијеку и да му изрекне максималну казну предвиђену законом, а то је 20 година. Све друго би било ругање правди и још један доказ да Хрватска штити ратне злочинце“, наводи Линта у саопштењу.

Како додаје, петоро Главашевих помагача, који су лично извршили злочине над српским цивилима у Осијеку, добили су смијешне казне -између пет и седам година, а пуштени су из затвора на условну слободу између 2010. и 2012. године након двије трећине издржане казне.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица зато апелује на Европску унију да од Хрватске захтијева да испуни посебне обавезе које је преузела током приступних преговора, а које су наведене у члану 36. ставу 1 Уговора о приступању.

Хрватска се Уговором о приступању са Европском унијом, који је потписан новембра 2011. године, обавезала да ће, између осталог, наставити да побољшава независност, непристрасност, професионализам и ефикасност правосуђа и поступања у домаћим предметима ратних злочина, подсјећа Линта.

Нажалост, констатује он, Хрватска није током 2013. и 2014. године покренула ниједну истрагу и није подигла ниједну оптужницу против лица која су починила бројне злочине над Србима прије и за вријеме ратних деловања.

То јасно показује да у Хрватској и даље нема политичке воље да се суди починиоцима ратних злочина како би се обезбиједила правда за жртве, закључује предсједник Коалиције удружења избјеглица.

Бранимир Главаш је јуче пуштен из затвора у Мостару гдје је служио казну због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку.

Уставни суд Хрватске донио је одлуку о укидању правоснажне пресуде Врховног суда те земље о затворској казни Главашу за ратни злочин, затраживши да се поступак понови.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here