Насловна Политика Пушков: САД ће наставити хладни рат чак и ако Москва промени став...

Пушков: САД ће наставити хладни рат чак и ако Москва промени став о Украјини

1
ПОДИЈЕЛИ

Председник спољнополитичког одбора Државне Думе Русије Алексеј Пушков у интервјуу листу „Известија“ изјавио је да САД не намеравају да одустану од хладног рата, чак и ако Русија промени свој став о Украјини.

puskov

Штавише, у новом хладном рату Вашингтон је поставио себи задатак да промени политички режим у Русији.

По његовом мишљењу, Америка се налази „у власти својих антируских страсти“, а такве антируске „хистерије“ и пропаганде није било чак ни у Реганово време.

Говорећи о сценаријима „наранџасте револуције“ у Русији организоване од стране САД, Пушков је навео три могућа сценарија.

Први је Блатни трг, који би „могао да буде“ копија кијевског Мајдана.

„Његови учесници су сматрани перспективним покретом које треба информативно и политички подржавати“ – казао је он.

Други сценарио је подржавање екстремне проамеричке опозиције у лику Михаила Ходорковског, Гарија Каспарова, Михаила Касјанова и других политичара, упркос томе што је „њихова политичка перспектива никаква“.

Трећи сценарио је економска дестабилизација ради „изазивања масовних протеста и довођења у питање ауторитета и утицаја Владимира Путина“.

При том, Алексеј Пушков, познати политичар и телевизијски новинар, сматра да ниједан човек у Русији који отворено заступа интересе Беле куће не може бити популаран и да „ниједан масовни покрет не може да постане протагониста идеја САД“.

Пушков је као пример навео Ходорковског, који је фактички прогласио почетак своје председничке кампање у седишту невладине организације „Фридом Хаус“, коју 90 одсто финансира Стејт департман.

Такво позиционирање Ходорковског као експонента САД не доприноси његовој популарности у Русији, сматра Пушков.

Он је додао да у САД сада теже ка власти људи који су много екстремнији него што је Барак Обама: међу републиканцима доминирају ставови сенатора Мекејна, а у априлу би могла да објави намеру да се кандидује у име демократа Хилари Клинтон – један од твораца кризе у Сирији.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here