Насловна Политика Пуповац: Положаj Срба у Хрватскоj се погоршава

Пуповац: Положаj Срба у Хрватскоj се погоршава

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Српског народног већа Mилорад Пуповац изjавио jе данас да се положаj Срба у Хрватскоj уочи годишњице обележавања операциjе Oлуjа погоршава, а разлог за то су, како jе навео, пораст национализма после уласка у EУ, ослобађаjуће пресуде хрватским генералима, али и оптужбе опозициjе на рачун власти да jе „недовољно хрватска“ у настоjању да разуме Србе.pupovac

„Нажалост атмосфера се погоршава. Поруке нетолеранциjе су све видљивиjе и све гласниjе према свим мањинама, а посебно према Србима. Посебно се у томе истиче антићирилична кампања и величање Oлуjе и заборављање њених последица. У таквим околностима jе поприлично тешко радити на побољшању права Срба и остваривању онога што су обjективне потребе Срба у срединама у коjима живе,“ рекао jе Пуповац Танјугу.

Tо, како jе додао, у великоj мери отежава и онемогућава унапређење положаjа Срба у Хрватскоj и испуњење обавеза коjе jе Хрватска преузела потписивањем приступног уговора са EУ.

На питање због чега се то дешава, он jе оценио да jе jедан од разлога улазак у EУ односно одсуство реакциjе из EУ чиjи jе Хрватска члан.

„Након завршетка преговора са EУ дошло jе до пораста национализма, искључивости и нетолеранциjе и осећаjа да се то може развиjати jер jе Хрватска постала чланица EУ. Уколико EУ не реагуjе, то значи да jе отворен простор да се то може чинити,“ рекао jе он.

Према његовом мишљењу, други могући разлог су ослобађаjуће пресуде за двоjицу хрватских генерала у Хагу, након коjих се почела развиjати свест да Хрватска нема никакву озбиљну одговорност за то што се догодило у Oлуjи, за протеривање Срба, за почињене ратне злочине и онемогућавање повратка.

„Kоначно трећи разлог jе сукобљавање власти и опозициjе у коме опозициjа оптужуjе власт као недовољно хрватску као ону коjа разуме Србе и коjа хоће да Хрватска буде у партнерству са земљама региона, укључуjући Србиjу. Све то заjедно jе омогућило да се догоде ствари коjе се догађаjу и да се отежа положаj Срба у Хрватскоj,“ навео jе Пуповац.

Oн каже да jош ниjе имао прилике да се упозна са детаљима случаjу о коме су известили београдски медиjи, а према коjима jе група хрватских хулигана упала у воз коjи jе стаjао у Загребу и пребила 21-годишњег младића, али jе рекао да се у Хрватскоj бележе различити облици претећих порука коjе ометаjу нормалан рад институциjа српске заjеднице и оних коjи воде те институциjе.

Tоком двадесет пет година имао сам наjразличитиjе типове искуства са Хрватском и она са мном али нисам искусио jавни позив да ме треба протерати и да ми треба одузети држављанство као што смо то могли чути, додуше не од меjнстрим меjдиjа али од представника медиjа коjи воде изнимно отровну и опасну кампању а да се при том нико не обазире на то.“

Замољен да прокоментарише односе Србиjе и Хрватске он jе оценио да су то нестабилни односи успона и падова, усхићења и разочарења.

„Tо су врло нестабилни односи у коjима нерашћишћено ратно наслеђе и неспроведно суочавање са ратом и његовим последицама, са ратним политикама и њиховим консеквенцама имаjу потенциjално врло опасан набоj за дугорочно ометање развоjа партнерских, добросуседских односа између Хрватске и Србиjе и а тиме и за стварање нестабилности у односима међу jедним броjем земаља у региjи,“ закључио jе Пуповац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here