Насловна Политика Пуповац: Појачана антисрпска кампања у Хрватској

Пуповац: Појачана антисрпска кампања у Хрватској

1
ПОДИЈЕЛИ

Положај Срба у Хрватској у посљедње три године се погоршава и то зато што је у Хрватској изнова обновљена нетолеранција и националистичка атмосфера, изјавио је председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац.

pupovac

Антимањинска, посебно антисрпска кампања је веома снажна. Посебно је снажна била она антићирилична са последицама које још трају. Таква атмосфера и таква кампања производи страхове и бег од идентитета„, каже Пуповац у разговору за „Данас“.

Оцењујући положај Срба у тој држави уочи двадесете годишњице операције „Олуја“, Пуповац констатује да уједно таква кампања блокира Владу у томе да према Србима испуњава законске обавезе и обавезе из приступног уговора са ЕУ.

Не би нипошто било добро уколико би ово потрајало и кад се ЕУ и свет не би заинтересовали за овакво стање„, истиче Пуповац.

Коментаришући изјаве званичног Загреба о одржавању параде поводом годишњице „Олује“ и реаговања српских званичника на такве најаве, Пуповац је рекао да је све што се догађа било чекивано и тешко да је друкчије могло бити.

Како време одмиче, ‘Олуја’ би могла све више постајати озбиљно кризно место у хрватско-српским односима. Након ослобађајућих пресуда генералу Готовини и Маркачу, у Хрватској нестаје и оно мало осећаја одговорности за протеривање, убијање, уништавање, те ометање повратка великог дела једне етничке групе„, сматра Пуповац.

Говорећи о комеморацији у Поточарима и нападу на српског премијера Александра Вучића на том скупу, којем је присуствовао, Пуповац је рекао да је осетио потрешеност страхотом злочина и да је слушао лицемерност појединих говорника.

 „Чуо сам скандирање немалог броја људи које ме је шокирало. Видео драматичност напада на Вучића. И на крају саслушао снажну и разумну молитвену поруку реис-ул-улеме Кавазовића. Бојао сам се каква ће бити реакција премијера Вучића. Била је онаква каква је потребна Србији и Србима, каква је потребна односима између Срба и Бошњака и каква је потребна региону„, додао је он.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    G-dine Pupovac, ne znam kako ste Vi to iz Zagreba vidjeli, tj. čuli da je govor reisa Kavazovića bio pomiriteljski! Naprotiv, bio je vrlo dvosmislen, „površinski“ korektan i pomiriteljski, ali „dubinski“ izrazito revanšistički, revizionistički i vjerski isključiv govor! Bolje Vam je da se bavite onim što bolje poznajete, tj. položajem vlastitog naroda u RH!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here