Насловна Друштво Пула: Аплаузи за ,,Прваке света“

Пула: Аплаузи за ,,Прваке света“

0
ПОДИЈЕЛИ

Овогодишњи Филмски фестивал у Пули прати добра атмосфера, али и велике врућине. Публика ужива у филмовима, а синоћна пулска премијера филма “Бићемо прваци света” Дарка Бајића посебно је обрадовала старије генерације, нарочито оне који су пратили кошарку. Екипу филма наградили су дугим аплаузом.pula

“Бићемо прваци света” је на програму у хрватским биоскопима, али то није утицало на интересовање за филм овде на фестивалу“, изјавила је за “Новости” Тања Миличић, чланица Уметничког савета Фестивала. – Верујем да ће се публици допасти “Ничије дете” Вука Ршумовића. То је добра и топла људска прича и престала сам да бројим награде које осваја.

Наша саговорница каже да јој се посебно допао филм Стевана Филиповића “Поред мене”:

,,То је прича о српској младежи, али може се пресликати и на хрватску омладину. Филм има чврст став о данашњем друштву. Кроз причу о младим људима који су се нашли у необичној ситуацији, закључани у школи, дат је пресек друштвене ситуације и младих и старих. Посебно ме радује што је имао светску премијеру у Пули и што га је публика дочекала са одушевљењем. Свака част читавој екипи, одушевљена сам њиховом професионалношћу, како су обучени, како се понашају на сцени. Надам се да ће се овај филм дистрибуирати у Хрватској“.

Чланица Уметничког савета открива да су се и редитељ Стеван Филиповић, али и организатори пулског фестивала бојали како ће публика реаговати на неке теме које се у филму “Поред мене” покрећу.

,,Никад не знате како ће публика реаговати. Помиње се “Олуја”, протеривање Срба, а проблематичан је био и енглески титл, јер уместо усташе написано је Хрвати, односно Цроатс. Преводиоци филма су закључили да публици у Шри Ланки или Кини ништа не значи кад чују реч усташа. На срећу, публика је схватила да је то перцепција једне младе групе људи и да то није коментар на хрватско друштво.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here