Насловна Насловна Пукотине у ДПС-у све очигледније – слиједе сукоби партијских „лордова“

Пукотине у ДПС-у све очигледније – слиједе сукоби партијских „лордова“

8
ПОДИЈЕЛИ

 DPS- Djukanovic-Luksic

Након што су више мјесеци из запећка посматрали потресе који су се дешавали у опозицији коначно је и ДПС морао изаћи на „свјетлост дана“, али излазак из сјенке није био уопште позитиван.

Штавише, у тренуцима када се због дешавања у опозицији чинило да је ДПС „несаломив“ догодило се неколико ствари које су показале да је то ипак фасада иза које се крију проблеми, потенцијално веома озбиљни. Нарочито, ако имамо у виду да се у јуну одржава Конгрес партије.

Прво је бивша предсједница општине Котор Марија Ћатовић поднијела оставку у Извршном одбору локалног ДПС-а због наводног сукоба са првим човјеком которског одбора партије Бором Кашћеланом.

Ту је затим и „мимоилажење“ између министара правде и здравља Душка Марковића и Суада Нумановића око „статуса“ двоје љекара бјелопољске болнице, осумњичених за инфекцију пет беба у породилишту.

Такође треба напоменути и наводни сукоб између потпредсједника странке Игора Лукшића и шефа посланичкокг клуба Милутина Симовића, због, опет наводног, сусрета шефа црногорске дипломатије са представницима Грађанског покрета.

Борбе за превласт

Који ће бити домет поменутих сукоба и дисонантних тонова показаће вријеме, тврди аналитичар Борис Марић, али напомиње да не би било изненађујуће да се у скорије вријеме у ДПС-у појаве видљивије партијске пукотине.

То, усљед тога, оцјењује Марић, што ДПС, као и свака велика партијска структура, у себи има мрежу интереса, па и разне фракције на чијем челу су партијски „лордови“ често директно и озбиљно сукобљени.

boris-maric

За превласт или заштиту интереса користе се разна средства, од политички контролисаног дијела државних институција, медија, па до дијелова других политичких субјеката. Култ владајуће партије и вођа на врху до сада су успијевали да буду довољан гарант јединства. Чини се да је клијентелистичка мрежа ДПС-а затегнута до пуцања, економски неодржива и интересно подијељена. Примјера ради, може се видјети да ДПС структура нема јединствен став о одређеним кључним питањима, што може бити повод за интензивирање борбе партијских фракција, ако се томе дода борба за политичке и партикуларне интересе и утицај, онда не изненађују све чешћи отворени сукоби унутар ДПС-а„, рекао је Марић.

Када су у питању односи моћи унутар најјаче црногорске партије, политички аналитичар Златко Вујовић сматра да је највећи проблем то што ДПС не може да пронађе потенцијалног насљедника актуелног лидера Мила Ђукановића.

Без Ђукановићевог наследника

Наиме, ДПС се доминантно ослања на Ђукановићеву харизму те снажну мрежу клијентелистичких односа, које могу у будућности представљати велики проблем за странку. И то због тога, наводи Вујовић, што ће без постојања демократских процедура, бити тешко артикулисати прилично различите, односно супротстављене интересе.

vujovic-zlatko

А судећи по укупним тенденцијама на црногорској политичкој сцени, према Марићевим ријечима, сукоб у ДПС-у би био логична посљедица све тежих економских проблема и социјалне слике која обесхрабрује.

Вујовић сматра да ће ДПС тешко задржати тренутну позицију у случају да се Ђукановић одлучи на повлачење из политике.

Управо зато се очекује да Ђукановић сам нађе свог насљедника, али у систему гдје се тражи апсолутна лојалност, тешко је створити новог јаког лидера. Без новог јаког лидера биће тешко сачувати садашњу позицију ДПС-а након повлачења Ђукановића. Стиче се утисак да ДПС не размишља о могућности да изгуби изборе. Но, историја нас учи да ниједна партија не може бити стално на власти. Стога би било одговорно да партијско руководство развија сценарио што кад једном изгубе власт“, закључио је он.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Од када се изопачени и мафијашки ум назива харизмом, у нормалном свету се то зове болест и она се лечи у посебним институцијама намењеним само за такве случајеве.
  Паметном доста. Уздрављу.

 2. 0
  0

  „Управо зато се очекује да Ђукановић сам нађе свог насљедника“- Đukanović je vec izabrao svog nasljednika, samo polako , jos par godina i eto ga

 3. 0
  0

  Обзиром на њихову свуколику омладинскополитичку прошлост и педигре, не би било зачујуђе да њихов слоган буде „И после Мила, Мило“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here