Насловна Политика Пуџдемон прогласио Каталонију независном и позвао на одговорност читав свијет (ВИДЕО)

Пуџдемон прогласио Каталонију независном и позвао на одговорност читав свијет (ВИДЕО)

5
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Каталоније Карлес Пуџдемон прогласио је ту шпанску покрајину независном и позвао на одговорност читав свијет.

„Проглашавам Каталонију независном државом!“, рекао је Пуџдемон.

Каталонски лидер Карлеса Пуџдемон говори у регионалном парламенту, на улицама Каталоније присутне су јаке полицијске снаге. Шпански премијер Маријано Рахој најавио контрамере уколико Каталонија прогласи независност.

Ток излагања Пуџдемона:

19:37- „Каталонија мора бити независна држава у форми републике“, рекао је Пуџдемон.

19:36 – „Године 2010, Уставни суд који су изабрале највеће политичке странке одлучио је да додатно ограничи нашу регионалну аутономију, и то упркос Уставу, који смо ми пратили и унутар ког смо дјеловали. Понизили су нас, одбацили су глас народа“, рекао је Пуџдемон.

„Осим тога, ова влада је опет покренула процес централизације, постепено нам одузимајући аутономију, закон по закон. Било је ту и много антипатије према нашем језику и култури. Многи су дошли до закључка да је једини начин да очувамо своје вриједности тај да постанемо држава. Резултати недавног референдума то потврђују. Каталонци су ти који морају да одреде своју будућност, а не Мадрид. Осамнаест пута смо покушали да организујемо референдум попут оног у Шкотској, осамнаест. Ако је то било могуће у Уједињеном Краљевству, зашто није у Шпанији? Одговор Шпаније су били полицијска и политичка репресија“, рекао је он.

19:34 – „Посљедњих дана ми је пришло много људи, поштујем све сугестије, све су ми оне отвориле видике. Тражио сам и мишљење великог броја људи о овоме. Хвала свима, али ово није лична одлука, ово резултат референдума. Каталонци су гласали, нису се плашили. Полицајци који су хтјели да заплијене гласачке кутије нису успјели, притисак на политичаре није успио, гашење сајтова није успјело. Упркос томе што су покушали да онемогуће референдум, Каталонци су добили прилику да гласају. Хвала им свима“, рекао је Пуџдемон.

„Нарочито хвала свима који су повријеђени, никад нећемо заборавити слике полицијског насиља, никада. То што је држава урадила забринуло је Каталонце, има много оних који су и данас уплашени. Онога што се догодило, и онога што ће се догодити. Већ сада неке корпорације говоре о селидби из Каталоније. То не би имало велик учинак на нашу економију, али огроман новац који шаљемо у Мадрид – то већ има резултат. Желим да смирим све узнемирене. Каталонска влада ће и даље заступати толеранцију и поштовање према другима, то је моја одговорност као предсједника. Ми смо економски мотор Шпаније“, рекао је Пуџдемон.

19:20 – Пуџдемон се обраћа парламенту Каталоније. „Ово није само домаће већ и европско питање. Тренутак је озбиљан и постоји ургентна потреба да смањимо напетост“, рекао је Пуџдемон.

19:14 – Пуџдемон је рекао да је дошао у Парпламент како би изнио посљедице референдума.

И сами су Каталонци подијељени су око отцјепљења, а цијела Шпанија, као и међународни актери, очекују вечерашњи говор лидера Карлеса Пуџдемона.

ПОДИЈЕЛИ

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Референдум у Боки ће ти бити када на Антарктик буду расле – мандарине и наранџе.
  Досадили сте више са тим вашим србијанисањем. Умијете ли ви да разликујете појам Србин и Србијанац, или српство и србијанштину ?
  Бока је у Црну Гору,и Црна Гора је у Боку, и крај .

  • 0
   0

   Kir, samo sanjaj, to ce ti biti prije ili kasnije. Pitaj bilo kojeg Bokelja pa bio Srbin/Crnogorac ili Hrvat, svi bi htjeli minimum Autonomiju, jer se opstati od vasih pljacki vise ne moze. Pljackate nas i podnijeti nas, primorce (lacmane kako nas zovete), ne mozete. Ali mila su vam nasa dobra i pare.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here