Насловна Политика Преврат у Украјини припремале америчке службе

Преврат у Украјини припремале америчке службе

1
ПОДИЈЕЛИ

Преврат у Украјини 2014. године су припремиле америчке специјалне службе, изјавио је бивши шеф администрације украјинског предсједника Андреј Кљујев на сједници Дорогомиловског суда у Москви, преноси „Спутњик“.

„Украјина је преживјела двије ’обојене‘ револуције и обје су биле дио обрасца западних специјалних служби, тачније америчких специјалних служби,“ нагласио је Кљујев. Он је сигуран да су догађаји били раније планирани.

„То је по свим показатељима пуч, али и војна операција која је спремана више од годину дана,“ навео је бивши шеф администрације украјинског предсједника.

Како преноси „Спутњик“ он је људе који су изашли у зиму 2013. и 2014. године на Мајдан подијелио на мирне демонстранте и на провокаторе.

„Ту су били мирни људи, који су митинговали, а били су и обучени, потплаћени људи, који су пуцали, бацали ’молотовљеве коктеле‘, палили борце Беркута. Западне специјалне службе су их обучавале и финансирале,“ изјавио је Кљујев.

Према његовом мишљењу, „покровитељи су потрошили много новца на обуку бораца и дискредитацију полицијских органа и представника власти“. Показатељи војне операције се виде у заузимању зграда администрација, која су истовремено почела у свим градовима. Андреј Кљујев се налазио на челу администрације украјинског предсједника Виктора Јануковича и у јануару и фебруару 2014. године је водио преговоре са опозицијом о закључивању споразума о рјешавању кризе.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here