Насловна Мозаик Публикација ГА: (Не)Рад тужилаштва – Поглед са стране

Публикација ГА: (Не)Рад тужилаштва – Поглед са стране

0
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори је у претходних пет година од више од десет хиљада кривичних пријава процесуирано око 30 одсто, док је због застарјелости одбачено око 70 одсто, саопштено је данас на представљану публикације Грађанске алијансе – (Не) рад тужилаштва – Поглед са стране.

У публикацији су, како је речено, наведени поједини примјери који осликавају рад и слабости тужилачког система, веома битног за државно устројство и њене грађане.

ga

„Економија, политика, друштво, спорт, култура, медији – само су неке од области у којима смо трагали за случајевима који су у тужилаштву имали чудне, разочаравајуће а често и невјероватне исходе“, каже се у документу.

Тужилаштво је, како се наводи, један од стубова ефектног и ефикасног државног апарата и по природи је увијек у фокусу јавности. „Један од кључних зупчаника у правосудном механизму не може да дозволи луксуз да зарђа јер држава тада успорава демократске процесе“.

„Зато је овај документ и скромна помоћ у том смислу и мјесто гдје смо заједно са колегама из сектора подсјетили како је било, како не треба и сходно томе – како ваља убудуће. Од врховног државног тужиоца очекујемо да преиспита рад својих претходника, као и актуелних тужилаца, који су дозволили неправилности и пропусте о којима је ријеч на страницама“, каже се у публикацији.

ga1

Апелује се на покретање финансијских истрага јер су у том дијелу активности тужилаштва веома скромне.

„Надамо се да ће публикација информисати и инспирисати тужилачки систем да мијења приступ и начин рада, институције да радом допринесу и грађане да траже ефикасност и видљиве позитивне ефекте рада тужилаштва“, каже се у публикацији ГА.

Наводи се да је у Црној Гори од октобра 2016. године у жариште јавног дискурса рад тужилаштва.

Хапшења током парламентарних избора су довела до „невиђене политичке контаминације“ због сумње у понуђене доказе које је прикупило Специјално државно тужилаштво (СДТ).

„Да ли је ово сумња због новог односа према раду и показане невјероватне ефикасности у процесуирању и прибављању доказа или нешто друго, вријеме ће показати. У публикацији нису описани сви случајеви који су доспјели до тужилаштва и остали изгубљени у шуми нерада, чудних тумачења прописа или непрофесионализма, већ смо издвојили примјере који осликавају рад тужилачког система веома битног за државно устројство и њене грађане“, каже се у документу.

Упозорава се да тужилаштво изузетно ријетко поступа по сопственој иницијативи и зато је већина кривичних пријава поднијета од других институција, организација и лица, што је забрињавајући тренд.

„Невјероватно дјелују подаци да је у претходних пет година од преко 10.000 кривичних пријава – процесуирано око 30 одсто, док је због застаре одбачено око 70 одсто“, каже се у публикацији.

Према Извјештају Врховног државног тужилаштва (ВДТ), у 2016, години, тој институцији је пријављено 6.931 пунољетних потенцијалних учинилаца кривичног дјела
.
„Од овог броја, основним тужилаштвима је пријављено 6.561 а вишим државним тужилаштвима у Подгорици и Бијелом Пољу 370 починилаца кривичних дјела“, наводи се у документу.

ga 2

Специјално државно тужилашто је прошле године примило кривичне пријаве против 1.126 учинилаца. Уз неријешене пријаве из ранијег периода СДТ је имало у раду кривичне пријаве против 1.393 лица.

Од укупног броја поднијетих кривичних пријава, Управа полиције их је поднијела против 116 лица, други државни органи против 24 лица, правна лица су поднијела кривичне пријаве против 135 лица, невладине организације су у укупној бројци учествовале са 365 пријава, физичка лица поднијела су кривичне пријаве против 482 лица, политичке партије против једног лица“, каже се у публикацији.

По сопственој иницијативи тужилаштво је иницирало поступак против три лица, односно 0,26 одсто од укупног броја пријава.

Партнери ГА у овом пројекту су били Мрежа за афирмацију невладиног сектора, НВО ЛГБТ Форум Прогрес, Унија слободних синдиката Црне Горе, Акција за људска права и Еколошки покрет Озон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here