Насловна Друштво Први конгрес Алтернативе: Запослићемо 100 000 људи у наредних 10 година

Први конгрес Алтернативе: Запослићемо 100 000 људи у наредних 10 година

1
ПОДИЈЕЛИ

Јуче је у напуштеној радничкој хали у Никшићу одржан први конгрес Алтернативе. Овим конгресом Алтернатива се трансформисала у партију социјалног усмјерења. Послије двије године постојања главни одбор Алтернативе је донио одлуку да организација промијени форму дјеловања.

Уводну ријеч у догађај дала је Сара Вуковић, члан главног одбора партије. У уводној ријечи објаснила је симболику одржавања Конгреса партије у напуштеној хали. “Алтернатива је сваки дан свог постојања посветила борби за већи квалитет живота. „Да ли схватате да је овај ентеријер само слика услова живота у којима сви живимо? Ово је слика оне праве Црне Горе коју скривају од вас!“, нагласила је.

kongres alternativne 1Кратак осврт на историјат Алтернативе дао је предсједник партије Веско Пејак. Описао је колико је био тежак пут наше организације. “Од првог састанка Милка и мене на шеталишту, када смо скупљали „жуте“ да одемо на кафу. Финансијска ситуација се није много промијенила од тада, али је жеља и нада постала много већа“, нагласио је Пејак.

Економску причу, кичму програма Алтернативе објаснио је потпресједник Алтернативе Владимир Ђапић. Он је нагласио да је Црна Гора од проглашења независности имала рапидан раст задуживања, да би данас наш дуг прешао 70% нашег друштвеног производа. „Да ли нам вјерујете ако вам кажемо да Алтернатива има план да запосли 100 000 људи у наредних 10 година? Већина од вас не вјерује. Ми вјерујемо! И имамо идеју како да то урадимо.“, напоменуо је Ђапић.

kongres alternativneНа конгресу су били присутни гости Алтернативе, представници ГПО-а, НВО ЕУРОМОСТ-а, ИН4С-а, БДЗ-а, НВО Горњи Ибар, …

Међу гостима, ријеч је узео и Садик Климента, представник Бошњачке Демократске Заједнице. Он је нагласио да је са Алтернативом до сада имао добру сарадњу, обавезујући нас да и у будућности останемо организација која се бори за социјална права. Напоменуо је да је нама да останемо на овом правцу, а да ће гласачи на изборима дати свој суд о нама и нашој борби.

На крају, завршну ријеч дао је Никола Динко Безмаревић, члан главног одбора партије. Он се осврнуо на најхуманији дио наше борбе – социјалну борбу. “У тренутку када свака трећа породица нема сва три оброка дневно, када радници раде за плате ниже од 250 евра, када 45 000 радника ради без иједног слободног дана, нема мјеста ни за једну причу осим социјалну. Иако су кичма Алтернативе економска и правна рјешења, социјална решења су се наметнула као обавеза. Алтернатива тренутно у скупштинској процедури има три законска (социјална) рјешења која чекају своју реализацију“, нагласио је Безмаревић.

kongres alternativne 2

На крају се гласало за статут и програмске одреднице. Сви присутни, заједно са гостима, грађаним акоји су дошли на конгрес, људима који живе у сусједству напуштене хале, Гласали су са истим правима за Програмске Одреднице Алтернативе. Тиме је испоштовано начело „директне демократије“.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    A не мијењајте форму кумим вас,останте тако.

    А се никшићани дофате политике-сва Црна Гора наје*е и то за дужи период.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here