Насловна Друштво Први божићни поздрав на КиМ упућен из Храма Христа Спаса у Приштини

Први божићни поздрав на КиМ упућен из Храма Христа Спаса у Приштини

0
ПОДИЈЕЛИ

Први радосни поздрав „Мир Божји Христос се роди“ на Косову и Метохији упућен је овог Божића из Храма Христа Спаса у центру Приштине.

Епископ рашко-призренски Теодосије са двадесетак верника и свештенством дошао је рано јутрос у овај храм и унео бадњак уз певање божићних тропара.

Ово је први пут од 1999. године да је за Божић служено у храму, и да су се у њему чуле божићне песме.

Епископ Теодосије је у Храм Христа Спаса дошао у пратњи свештенства и монаштва епархије рашко-призренске и верника. Након уношења бадњака и службе у олтару незавршене цркве, епископ је поручио да је ово празник радости и мира и празник који ослобађа од греха, страха и смрти.

teodosije

“- Дошли смо у Храм Христа Спаса овде у Приштини, јер смо имали жељу да прво „Христос се роди“ у нашој епархији изговоримо у овом светом, али и мученичком храму. Храму који су неки затворили и закључали да не би свештеници и православни верници улазили у њега, и исто тако храму који се налази у граду где данас нема православних Срба. Само је десетина остала и они живе у страху” – рекао је епископ Теодосије.

Он је додао да данашњи поздрав „Христос се роди“ из Храма Христа Спаса има посебан значај и поруку за све који живе на Косову и Метохији и све Србе широм света, јер подсећа да не смемо заборавити и остале наше храмове и манастире широм Косова и Метохије

“- Не смемо заборавити ни овај град ни свету косовско-метохијску земљу на којој живимо – казао је Теодосије.

Храм у Приштини је много пута скрнављен и девастиран, а епархија рашко призренска је прошле јесени уредила двориште и унутрашњост цркве. Последњи у низу инцидената догодио се пре око месец дана када су још увек непознати починиоци променили катанце на улазним вратима и онемогуцили улаз у Храм. Епископ Теодосије данас је поставио нове катанце и закључао цркву.

Јутрос су у Приштину дошли и заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и официр за везу Београда у Приштини Дејан Павићевић.

“- На ово божићно јутро шаљемо поруку мира са једном испруженом руком помирења, руком на којој нема ни ланаца ни катанаца, исто као што их више нема овом храму” – рекао је Дејан Павићевић.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић каже да је из Приштине данас послата порука мира.

– “Желимо да живимо у љубави и миру са свима, ово је порука да нећемо одустати ни од једног свог камена где год се налазио, а камоли од наше цркве – рекао је Стојановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here