Насловна Друштво Прва банка наставља са успјесима у судским процесима

Прва банка наставља са успјесима у судским процесима

0
ПОДИЈЕЛИ

Виши суд је, након 20 мјесеци, поништио првостепену пресуду Основног суда која је била у корист Еурофонда против Прве банке Црне Горе. Поништена је пресуда којом је Основни суд обавезао банку да фонду због „незаконитог скидања новца са рачуна” исплати 1.804.706 еура на име дуга и обрачунате затезне камате, потврђено је “Вијестима” из неколико извора.

prva banka

Првостепена пресуда је укинута из формалних разлога, а у поновљеном поступку Основни суд ће у новој пресуди морати да дефинише главницу дуга, а посебно обрачунату камату.

Еурофонд, који контролишу људи повезани са бизнисменом Веселином Баровићем, тужио је првобитно.Прва банку и Централну банку због 1,56 милиона еура “незаконито скинутих са рачуна фонда 2010. године”, али је Основни суд првом пресудом ЦБЦГ ослободио одговорности у овом случају. Прву банку годинама контролише брат премијера Ацо Ђукановић.

Фонд је тужио Прву, тврдећи да није поступила према налогу ЦБЦГ и закључку Пореске управе, те дозволила фонду да прије четири године плати своју пореску обавезу за 2009.

Спроведеним доказима током судског поступка је утврђено, да међу странкама, према оном што пише у пресуди, није спорно да је првотужена Прва банка средства са девизног рачуна од 1.565.207 еура преусмјерила у свој рачун. Вјештак финансијске струке Срдан Пуповац утврдио је раније да је дуг од 1,56 милиона скинут са рачуна Еурофонда током 2010. по основу камата увећан за 239.498 еура.

Привредни суд је у другом поступку одбио тужбени захтјев Прве банке Црне Горе против Еурофонда. Од фонда је тражила да, према протоколу из 2009. године, закључи уговор о кредиту и уговор о купопродаји непокретности и на тај начин приступи враћању кредита за неколико физичких лица којима је фонд био жирант. Та пресуда је након поновљеног поступка постала правоснажна.

Проблем, а потом и спор је настао јер Еурофонд није потписао уговор о кредиту у износу од 4,1 милион, на који инсистира Прва банка. На тај начин Еурофонд је требало да измири кредите, који су се задужили у Првој банци Црне Горе, купили плац у Штоју, али кредит у износу од 5,68 милиона еура нијесу вратили.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here