Насловна Политика „Провокација председнице Хрватске“

„Провокација председнице Хрватске“

1
ПОДИЈЕЛИ

Захтев хрватске председнице генералном секретару УН да предузме кораке како би се Шешељ вратио у притвор представља брутално мешање политике у рад Трибунала.

Kolinda-Grabar-Kitarovic-ustaska-zastava

Овим се само компликују односи Србије и Хрватске, сматра Расим Љајић.

Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић оценио је у изјави Тањугу да лидер радикала, и после избора у Хрватској, „нажалост“ остаје предмет унтурашњо-политичке дебате у тој земљи, истакавши да ни Србија, од које је тражено да се огради од Шешељевих изјава, нити генерални секретар УН нису адреса за такве поруке.

„И једна и друга су погрешне адресе, што само уверава да ово нема везе ни са правом ни са политиком, већ само са маркетингом. Свако зна да Бан Ки Мун о томе не одлучује, а још мање Србија. Нас апсолутно нико ништа није питао. Једина права адреса за њихове захтеве јесте судско веће Хашког трибуала које је доносило све ове одлуке“, рекао је Љајић.

Нагласивши да нико не може да објасни зашто се толика важност и значај придаје изјавама председника „једне ванпарламентарне странке“ Љајић је поновио да Србија жели најбоље односе са Хрватском и да овакве изјаве не иду у прилог томе.

„Ово што се сада ради није корак у добром правцу. Ми желимо нормализацију наших односа и нисмо учинили ниједан корак да се они погоршају“, рекао је Љајић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је захтев председнице Хрватске чисто политичка провокација чији је циљ да се Грабар Китаровић у хрватској јавности представи као „правоверна“, додавши да тај захтев не би требало да утиче на одлуку суда нити брзину судског поступка.

„Није најјасније зашто је Шешељ поново у епицентру пажње у Хрватској, јер тај поступак иде својим током. Он није ослобођен, већ чека пресуду. Вероватно у Хрватској нестрпљење изазива чињеница да је Шешељ веома болестан и да није искључен сценарио као у случају Слободана Милошевића, који је преминуо пре изрицања пресуде, због чега тим ургенцијама желе да предупреде такав исход“, сматра Вук Станковић.

Према његовим речима захтев председнице Хрватске генералном секретару УН представља брутално мешање политике у независност судства, додавши да не верује да ће Бан Ки Мун тај захтев „узети за озбиљно“.

„То је веома некоректан дипломатски гест, али нисам очекивао другачији став од десно оријентисане председнице. Он, ионако захлађене односе две земље, чини још хладнијим и ствара још једну дистанцу између српског и хрватског народа“, закључио је Вук Станковић.

Подсетимо, председница Хрватскe затражила је од генералног секретара УН Бан Ки-муна да учини све како би се Војислав Шешељ вратио у Хаг.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here