Насловна Друштво Противници ћирилице туже полицију

Противници ћирилице туже полицију

0
ПОДИЈЕЛИ

vukovar-demonstranti-unistili-dvojezicne-table-slika-307238

Штаб за одбрану хрватског Вуковара, најавио је тужбу против полиције због како кажу прекомјерне употребе силе и наношење тешке повреде ветерану Дарку Пајчићу, који је јуче разбио двојезичну таблу на згради вуковарске Полицијске станице, преноси Танјуг.

Према мишљењу предјседника тог штаба Томислава Јосића, дошло је до прекомјерне употреба силе и прекорачења овлашћења и уследиће тужба против полиције, а од министра унутарашних послова, начелника вуковарско-сремске Полцијске управе, Полицијске станице Вуковар и свих у ланцу одговорности штаб тражи да поднесу оставке, јавља агенција Хина.

Томислав Јосић поручио је председнику Иви Јосиповићу, премијеру Зорану Милановићу и министру унутрашњих послова Ранку Остојићу да су ,,директни кривци“ за то.

,,Чујте ви егзекутори с Пантовчака и из Банских двора и у министарским фотељама, не прихватамо ову вашу објаву рата. Желите хаос, а неће га добити. Нећете своја злодела успети да подвалите било коме, а најмање нама“, рекао је Јосић и грађане Вуковара и Хрвате у земљи и иностранству позвао је да ,,не наседају“.

Вуковарско-сремска полиција саопштила је јуче да је на згради Полицијске станице Вуковар оштећена плоча с двојезичним натписом приликом чега је дошло и до напада на полицајца који је покушао да спречи двојицу 40.годишњака из Вуковара у намери да почине то кривично дело.

Полицијски службеник и 40-годишњак су повређени, након чега им је пружена лекарска помоћ. Други изгредник је приведен, а подршку ,,саборцима“ вишечасовним протестом пружило је четрдесетак демонстаната, бранитеља и чланова тог штаба.

Подсјећања ради, противници ћирилице претходно су најавили су да ће 17. новембра почети да прикупљају потписе за расписивање рефередума на којем би се грађани изјаснили да ли су за то да се равноправна службена употреба језика и писма остварује на подручју где припадници поједине националне мањине чине најмање половину становништва.

Представница тог штаба Сњежана Патко, објашњавајући промјене које би настале у законодавству уколико би већина бирача на референдуму заокружила ,,за“, навела је да би се предложеном изменом променио законски услов да припадници националне мањине треба да чине трећину становништва града или општине како би остварили право на употребу језика и писма, односно цензус би био подигнут на 50 одсто.

Прикупљање потписа за расписивање референдума трајаће до 1. децембра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here