Насловна Насловна Демократија: Противници „брегзита“ траже нови референдум

Демократија: Противници „брегзита“ траже нови референдум

8
ПОДИЈЕЛИ

Противници изласка Велике Британије из ЕУ желе да одрже нови референдум по овом питању, наводи се у петицији, објављеној на сајту парламента Уједињеног краљевства.

Иницијатори новог референдума позивају Владу да примени правило по којем ако је број гласача за и против мањи од 60 одсто, а излазност мања од 75 одсто, треба одржати ново гласање.

У овом тренутку петицију је подржало 515,811 људи, што је више за пет пута од потребног броја.

На референдуму по питању изласка Велике Британије из ЕУ победиле су присталице „брегзита“. Отказ од чланства у редовима ЕУ подржало је 51,9 одсто гласова.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Velika Britanija je, uprkos svemu najgorem što mislim o njihovoj spoljnoj politici, po pitanju unutrašnjeg ustrojstva ipak demokratska država, što je, razumljivo, potpuno nedokučivo sitnim policijskim provokatorima!

  • 0
   0

   То ти се братко зове вин-вин ситуација.

   Распадом ЕУ,њеним слабљење,губљењем утицаја – зови то како хоћеш – неминован је политички раст Истока,конкретно Мајке Русије,што ће опет у једном тренутку да доведе до мјешања карата на Балкану.

   А како твој амерички протекторат,као и Косова, јесте све само не УК-еј јасно ти је да ћеш још за свога живота,овако или онако, гледати како црногорске усташе налик теби има да полижу све оно што су у међувремену изасрали.

   Или да се бесите:).

 2. 0
  0

  Ne bi me čudilo ni da dobiju novi referendum,jer ako eliti ne odgovara brexit,ponavljaće referendume dok ne zaokruže tačan odgovor.

 3. 0
  0

  Ovo su budalaštine neviđene što nezdravi umovi stignu da pišu.Znači referendum u CG iako pokraden važi a u VB ne važi jer se to nekome tamo ne sviđa.

 4. 0
  0

  Dokončenje je, priznaćeš mi uvaženi moj, ipak strast. Ono što sam htio reći, jeste da me privlači sve što se raspada! Na neki izopačen način, ja sam ti pomalo bodlerovac, – u bižuteriji i strvini pronalazim inspiraciju. Pronicljivije čačkajući stvar, ubrzo otkrivamo: napredak vodi u propast! Usavršavajući se, čovjek se sprema na krajnje… Stoga, izvan metafizike i besposličenja, sve drugo predstavlja opasnost po čovječanstvo; kao da se još nije otkrilo zanimanje koje niko neće birati za sebe. – (A sad, veliš, treba preći na stvar, i manuti se ćorava posla, park nije uvijek otvoren da podržava ovakve gegove, svejedno što je Njegošev, dakle, park poezije i mladih ljubavnika, koji pojma nemaju o istoriji, i s pravom ne drže ni do čega, i ako biti ljubavnik znači ništa drugo do ne biti Ja, radije taj poziv biram za sebe. Ali, mi se zagovorismo oko teme raspadanja, je l ‘ da?…
  I pored „bregzita“, Crna Gora i dalje, veseli moj, snažno i uporno (bez izuzetka) podržava EU, i u toj kampanji, prvi čovjek je, pogađaš, FiJip, koji se ponajviše peca kad mu takneš u integracije; oooo ne tooo!, nipošto ne piljkaj u integracije, to je sveta stvar svakog novocrnogorca, koji, opet, prokleto kasni, ne uviđajuči pravovremeno da se EU raspada, i to u trenutku kad smo bili gotovo na „pragu“ da joj se pridružimo. Tako ti je to sa demokratijom, nekom se može da napusti EU, dok neko drugi, pak, sanja, da jednog dana bude konobarčić u Kopenhagenu, i to sve nogom u dupe od sreće… – a sjećaš se, nedavno je bio hit putovati stopom duž Evrope, praviti se da si nigdje (u čemu bi trebalo da se sastoji adrenalin avanturizma), noćiti pod mostovima Parisa, ili u kakvom vlažnom ćumezu Venecije, sve zarad extra filinga, koji opstaje tako što se drži na ivici, često ne prepoznajući sam sebe… Pa, ipak,u bliskoj budućnosti (da se izrazim kao plastični političar (ili, ako više voliš – kao poslastičar), ili kao Abazović, koji primjećuje da slabljenje EU „škodi vladavini prava u Crnoj Gori“, kojoj ovakvoj kakva jeste na nesreću pripadamo, a koja je, mučenica crna, sve od sebe davala da do toga dana ne dođe, iako banana državice, upravo, opstaju putem pukotina gdje nijedan zakon nije našao svoje odraz, itd.), ovakve avanture više neće biti moguće, Evropa je na zalasku, vajni projekat ujedinjenja pokazao se neisplativim, i po ko zna koji put, duh tržišta ispostavio je svoj račun. Kao i do sad, Njemačka na djelu pokazuje ogroman apetit, i nije čudno što Niče njemce doživljava kao kobasičare i pivopije. (Genealogija morala)
  Uličnim rečnikom rečeno: Evropa nam je prsla! A mnogo se vjerovalo u nju, u tu visoku kulturu, obrazovanje, socijalnu pravdu, i, iznad svega – njegovanje razlika… Šta će sad raditi svi oni koji su pljuvali na Balkan, i, ništa manje na Istok, i gdje će sad tražiti tarifu i svoje novo uporište? (Evropa se doživljavala kao kolijevka svega čemu treba da se teži, i na šta se valja ugledati, i, gle čuda: visoke članice opet se komate, dok demokratija ostaje u zapećku, kao obećana riječ koja nikad neće dočekati svoju sjutrašnjicu.)
  Ipak, nemoj da si mi pesimističan i namračen, uvaženi moj, ima nade, čim se Crna Gora i dalje bori za opstanak EU, to ti, valjda, daje snagu da se osokoliš! Pogledaj samo, molim te, URU, te preletače, i njihov rezon, – pa to ti je, bezmalo, politika budućnosti ovih brda, A sam znaš, nešto bolje nego ja, nije lako voditi politiku o ovom golom kršu. Treba biti fantom (i to onaj tako drag pjesniku sa pendrekom, koji se uposlio u hapšenje automobila, ni da je saobraćajac), dvolik, ni vino, ni voda, već neka zamutina, slična rečenici koju katapultira Migo, inače, najrasterećeniji tip za koga znam, zavidio bi mu i kakav budistički monah, jer taj ti nema podsvijesti, odan je partiji taman kao i gospođa Ščepanović, i ovaj duet (dvostruki promašaj) jeste, dobro si razumio – prizvan od praznine!
  Rasturi nam se EU! Držim da su negdje predosjetili: ako nam se još ovakva CG prikači na grbaču, nastradasmo na pravdi boga! Međutim, mene raduje od vedra neba sledeća istina: zalazak ovakve Evrope. znači konačno urušavanje svih njenih „vrijednosti“, i možda, ko to zna, jednog dana razumijemo iznova Helenstvo i Vizantiju, ta dva oka u jednoj svetoj glavi, koju je, davno to bijaše, napastvovala Evropa, koja nije ništa drugo do najobičnija kompilacija!… „Razumete li me“? (Kafka – Zamak)
  Pozdravimo se: SLIBODA ILI NIŠTA!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here