Насловна Политика Против објављивања карикатура Мухамеда 42 одсто Француза

Против објављивања карикатура Мухамеда 42 одсто Француза

0
ПОДИЈЕЛИ

Sarli ebdo 02

Готово половина Француза противи се објављивању карикатура пророка Мухамеда, показала је данас најновија анкета.

Анкета је урађена у вријеме док се у свијету покреће дебата о границама слободе говора, подстакнута недавним масакром 12 људи у редакцији француског сатиричког недељника „Шарли ебдо“.

Анкета агенције Ифоп је показала да 42 одсто анкетираних сматра да карикатуре пророка Мухамеда, које многи муслимани сматрају увредљивима, не треба објављивати, пренијела је агенција АФП.

Тачно половина испитаних је рекла да подржава „ограничење слободе говора на интернету и на друштвеним мрежама“.

С друге стране, 57 одсто анкетираних је навело да противљење муслимана не би требало да спријечи објављивање карикатура, показали су резултати анкете.

Чак 81 одсто испитаних изјаснило се у корист одузимања француског држављанства онима коју су починили терористичка дела на територији Француске, а посједују двојно држављанство.

Поред тога, 68 одсто је подржало идеју да се француским држављанима забрани повратак у земљу „уколико се сумњиче да су отишли да се боре у земље или регионе које под контролом држе терористичке групе“, а исти проценат људи је подржао да се људима осумњиченима да желе да се прикључе џихадистима забрани да напусте Француску.

С друге стране, 57 одсто анкетираних се успротивило војној интервенцији Француске у земљама попут Либије, Сирије и Јемена.

Анкета је спроведена прошле недјеље, неколико дана послије напада исламиста на редакцију листа „Шарли ебдо“ и убиства 12 људи, који су објавили да је то одмазда за то што је лист више пута објавио карикатуре пророка Мухамеда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here