Насловна Политика Протести у Грчкој, спаљена застава ЕУ

Протести у Грчкој, спаљена застава ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

На улице Атине и Солуна изашли су демонстранти различитих убеђења, од којих једни позивају да се на референдуму у недељу гласа „не“, односно против предлога кредитора земље, а други који су за Европску унију траже за то да се гласа „да“за предлоге. Било је и оних који су позивали да се остане неопредељен.

grcka protesti

Хиљаде присталица Комунистичке партије (ККЕ), њих око 6.000 према подацима полиције, демонстрирало је вечерас у Атини на тргу Синтагма испред парламента, позивајући гласаче да се не изјасне на референдуму у недељу, преноси Бета.

Генерални секретар партије грчких комуниста Димитрис Куцумбас рекао је да је поделио незваничне листиће које људи треба да убаце у коверте приликом гласања у недељу, и додао да не жели да заузме став ни за владу, ни за Европу.

Грчка левичарска влада позвала је грађане да гласају против предлога штедње које кредитори траже да би дали нову помоћ земљи. Неки то виде као гласање против ЕУ и позивају гласаче да се изјасне за те предлоге.

Око 21.00 час стотине демонстраната против Европе, међу којима много младих, ходали су у авенији близу Парламента.

Многи од њих су носили кациге и гасне маске и чикали полицију у опреми за сузбијање демонстрација. Једна европска застава спаљена је испред представништва Европске комисије у Атини, навео је фотограф агенције Франс прес.

У другој четврти главног града око хиљаду људи одговорило је на позив бившег социјалистичког премијера Јоргоса Папандреуа, који је на челу нове партије, ривала Пасока, и позива да се гласа „да“ да референдуму, односно за предлоге кредитора.

У Солуну је око 4.000 присталица гласања „да“, предвођене градоначелником Јанисом Бутарисом изашло на улице да позове грађане да се изјасне за Европу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here