Насловна Мозаик Протести исламиста у Египту, сукоби са полицијом

Протести исламиста у Египту, сукоби са полицијом

0
ПОДИЈЕЛИ

 

Египатске снаге безбедности данас су се у неколико градова, користећи сузавац и водене топове, сукобиле се исламистичким противницима новог, драконског закона којим се ограничава право на демонстрирање.

У граду Гизи, „близанцу“ Каира, демонстранти су палили гуме, а антиисламистички настројен део становништва се придружио снагама безбедности у борби са учесницима протеста, бацајући на њих каменице и флаше.

Полиција је против демонстраната користила сузавац или водене топове у Каиру, Александрији и Суецу.

Власти у Каиру покушавају да обуздају немире како исламиста – присталица свргнутог председника државе Мухамеда Мурсија – тако и секуларних активиста, док скупштина, коју је именовала привремена влада, покушава да сачини завршни нацрт измена и допуна Устава.

Како би угушила сталне протесте Мурсијевих присталица, који се дешавају упркос оштрим мерама сузбијања, привремена влада, подржана војском, ове седмице је донела пропис којим се забрањују све демонстрације које немају полицијску дозволу.

Међутим, забрана је извела на улице и присталице секуларизма, које се нису много оглашавале од војног пуча у јулу у којем је оборен Мурси.

Они сада оптужују владу да је полицији дала одрешене руке за злоупотребе и да је војсци дала моћ коју је народ желео да умањи устанком из 2011. године у којој је оборен претходни председник Хосни Мубарак.

Секуларисти тврде да се оштрим ограничењем права на демонстрирање иде на гушење сваке критике, нарочито због тога што у јануару следи референдум о изменама и допунама Устава које су већ на удару критика због, како се тврди, већих овлашћења председника и војске.

И док су се секуларни активисти претходних дана тукли са снагама безбедности, данас су на улице изашли исламисти. Секуларисти су, наиме, остали код кућа како би избегли свако повезивање са присталицама Мухамеда Мурсија.

Они се, са једне стране, противе исламистима, сматрајући их подједнако недемократским као нову владу, а са друге стране се и плаше да не буду означени као присталице забрањеног покрета Муслиманско братство, у време када велики део јавности и даље жели да се разрачуна са исламистима.

У великом народном устанку почетком 2011. године, оборен је аутократа Хосни Мубарак, који је неколико деценије био на челу Египта.

Потом је на првим демократским изборима у земљи на власт дошао исламиста Мухамед Мурси, који потиче из Муслиманског братства.

После годину дана на власти, у земљи је завладало велико незадовољство Мурсијевом владавином и Муслиманским братством.

Опозиција је почетком јула организовала протесте, који су били масовни као и они у којима је оборен Мубарак, а током демонстрација војска је извела пуч, оборивши Мурсија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here