Насловна Насловна Протест РП против харача владе: Ко дигао руке за буџет, да Бог...

Протест РП против харача владе: Ко дигао руке за буџет, да Бог да му се осушиле

11
ПОДИЈЕЛИ

Ко дигао руке за буџет, да Бог да му се осушиле до лаката, казао је предсједник Радничке партије Јанко Вучинић на протесту који је данас одржан испред зграде Скупштине Црне Горе као одговор на најављене Владине мјере штедње којим би се додатно погоршао ионако слаб положај најугроженијих. Са протеста је оцијењено да је смањење надокнада мајкама кукавички и сраман чин, али да то не треба да чуди с обзиром да долази из кухиње ДПС-а, од којег је народ само навикао на лажи и преваре.

Протест је почео у 10 сати, у термину када у парламенту треба да почне сједница на којој треба да се расправља о буџету за наредну годину.

Присутнима се први обратио лидер Радничке партије и посланик ДФ-а, Јанко Вучинић који је поздравио окупљене и најавио још жешћу борбу током 2017. године, али је имао поруку и за посланике у Скупштини:

„Овај Закон треба да изгласају посланици који су у Парламенту не вољом народа, већ стицајем околности. Те околности које су их смјестиле у скупштинске клупе су крађа на изборима, злоупотреба државних ресурса и исценирани државни удар. Зато ко подигао руку за тај закон, да Бог да му се осушила до лаката,“ поручио је Вучинић.

Само кукавице могу узимати кору хљеба од дјеце

janko-vucinic

Он је оцијенио како управо исценирани државни удар, којим је спашен Мило Ђукановић и његова лоповска банда, не може дати легитимитет владајућој већини и поручио им је да неће дуго сједјети у скупштинским клупама. Вучинић је такође казао да само кукавице могу узимати кору хљеба од дјеце и поручио следеће:

„Кроз историју је било много пореза и харача, али порез на мајке и дјецу историја не памти. Влада Душка Марковића не хаје за дјецу најугроженијих и сиротиње, али зато своју дјецу шаљу на студије у иностранство и испуњавају им све жеље из нашег џепа – е томе морамо стати на пут,“ оцијенио је Вучинић.

Посланик ДФ-a је изнио и конкретан предлог како би се буџетске резерве пуниле од стране предсједника државе, посланика и свих осталих запослених у државним институцијама:

„Нека узму од предсједника државе, нека узму од нас посланика, нека нам смање колико год буде требало, а ако им то буде мало нека наставе, само да ова сиротиња не испашта,“ поручио је Вучинић.

Шћепановић: Бојкот није довољан – морамо на улице

radnicka-partija-4

Поред лидера Радничке партије, присутнима су се обратили и остали функционери ове политичке групације, између осталих и члан Предсједништва РП Владо Шћепановић који је имао поруку за опозиционе посланике:

„Бојкот није довољан, ми морамо да мислимо о својој дјеци и да се боримо за њих. Подржавам уједињене акције опозиције и бојкот Парламента, али морамо на улице. Сви заједно, за нашу дјецу,“ казао је Шћепановић.

Он је додао да уколико се буџет усвоји, почиње и крај владавине ДПС-а:

„Ово је почетак краја ДПС-а, за њих неће бити мјеста у историји, већ само пред лицем правде и слободног тужилаштва,“ оцијенио је члан предсједништва РП.

Поред Шћепановића, окупљене су поздравили и Сенка Растодер предсједница ООРП Бар, потпредсједница РП Жељка Савковић, члан РП Радован Тошковић и представница мајки из Бијелог Поља Росанда Лола Пековић и Милан Вукчевић представник радника „Радоја Дакића“.

За вријеме трајања протеста међу окупљенима су били и сви посланици ДФ-а.

df

Подсјетимо, посланици у Скупштини данас би требали да гласају о предлогу закона о буџету којим би се подржале рестриктивне мјере Владе, а које би према оцјенама опозиције највише погодиле најсиромашније.

Према ријечима предсједника Радничке партије Јанка Вучинића, дужност странке чија начела су правда, солидарност и једнакост, била је да организује протест против, како је казао, модерног харача који Влада жели да наметне.

Владајућа партија је током предизборне кампање обећавала процват економије, а сада жели да опорезује мајке и дјецу. Протест је само упозорење посланицима да не гласају за ове погубне мјере“, казао је Вучинић раније.

radnicka-partija-3

Према његовим ријечима, организација протеста није привилегија ни Радничке партије, ни Уније слободних синдиката, али је добро што је исте неко организовао и они су, како је казао, тек почетак протеста који ће услиједити уколико предложене мјере штедње буду усвојене.

Потребно је, сматра Вучинић, да све политичке партије, невладин сектор, као и синдикалне организације, учествују у организацији наредних протеста који треба да трају све док се најављене мјере повуку.

Синдикат је у јуче на истом мјесту и на исту тему организовао протест.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Radnika vise u Crnoj nema. Ima jadnika, i roblja. Sa druge strane su feudalci i oni koji im sluze, koji ce oteto i opljackano, kao i prigrabljene privilegije krvavo braniti.
  Oni koji protestvuju treba da imaju na umu sa kim imaju posla i da ih stede kao oni nas.
  Oni su samo razdarucni u lazina, obmanama, blefovima, izrabljivanju i tiraniji.
  Tesko onom ko im vjeruje.

 2. 0
  0

  Svi trebaju da podrze ovaj protest, jer je to jedini nacin da se nesto promijeni. Sve zavisi od nas gradjana, koji svakim danom sve losije zivimo na ivici egzistencije. Najugrozenijim kategorijama vi smanjujete penzije i uzimate djecije dodatke. Sramora!

  • 0
   0

   Vi mi ličite na one koji su protestovali u Libiji protiv Gadafija. Svi su imali nekakva primanja i stabilan život ali “to se više nije moglo trpjeti, morali su nešto da promijene“. Danas nemaju ni to što su imali, a dostini je i kuća izgorela. Da im je da se vrate na ono što su imali. Slično je i u Egiptu, Tunisu… Zato braćo Arapi, pardon Srbi, primirite jer ne znate šta radite. Kao i ova čitateljka koja ne zna šta su penzije a šta socijalna pomoć majkama; a dječji dodaci nijesu ukinuti, samo nijesu uvedeni novi, koliko sam ja to ispratio.

 3. 0
  0

  Treba svi da izadjemo, da pokazemo koliko nas ima, i da ne mogu sa nama vise kako su navikli…. Sve nam oteše, ne dozvoljavaju čak ni pošteno da se radi….
  Bruka i sramota !

 4. 0
  0

  Kad se kome uskrati neki zalogaj ili neki dinar, onda se u njemu budi otpor! Tako je i sa ovim zenama sa biroa, a tako ce biti i sa akademicima , kad dodju na red! Sitnosopstvenicki, lijeni mentalitet! Kriminalci svih boja nikad ne strajkuju! Oni uvijek traze nacine i ne trose energiju na prazne price, kletve i moljakanja! Zato kriminal kod nas tako lako pobjedjuje ovo drustvo u totalnom rasulu, koje se odavno ne bori za istinske vrijednosti, a pristalo je da postane zavisno od milostinjske kasike gospodara! A gospodaru je ili nestalo bijedne corbice ili mu se povraca od svega, pa bi rado pobjegao sto dalje od “ svoje bijede“!

 5. 0
  0

  Ima
  li ikog normalnog u ovoj opoziciji da ovog Vučinića malo pritegne .Velika je on partija kad može da izvede na ulucu skoro sto istomišljednika.Samo bruka i sebe u opoziciju.

  • 0
   0

   Tacno tako.Ovo je sramota.Ovo da je protest u krugu fabrike tekstila malo je naroda.Bjezi Janko,casti ti no se malo dozovi i cekaj poteze ujedinjene opozicije.

 6. 0
  0

  Потпуни крах скупа у организацији (или боље рећи у импровизацији) Радничке партије. Поштујем Јанка Вучинића и његову искреност и личну храброст. Међутим овако се то не ради. Јуче протестни скуп Уније слободних синдиката са око 500 до 600 учесника, међу којима су већину чиниле жене са троје и више ђеце, а мањину руководиоци тзв. грађанске опозиције. Поруке осредње, донекле, осмишљене, говорници умјерени, али без енергије. Данас протест Радничке партије на исту тему. Поруке пријетеће, увредљиве, позив на излазак на улицу. Укупно присутно од 150-200 присталица од којих су 99% чланови ДФ-а. Умјесто јединства опозиције и слободних синдиката, опет ја у клин ти у плочу. У очи протеста Радничке партије Марковић хитно постиже договор са пензионерима КАП-а који нијесу могли сакрити јавно одушевљење што их је Марковић примио и обећао им отпремнине, ако преживе до краја фебруара. Свој поднички ментални склоп нијесу могли сакрити на представници Уније слободних синдиката приликом пријема код Марковића. Лица су им просто блистала од радости што их је запало да се рукују са Марковићем. Све у свему јадно, разочаравајуће.

 7. 0
  0

  Narod koji se u ovako malom broju okupi na jednom mjestu da bi spasavao svoju kožu ne razlikuje se od ovaca koje čekaju u redu da ih vuk pokolje.Nema sreče u Crnoj gori dok ovdje večinsko stanovništvo čine kukavice.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here