Насловна Друштво Протест лекара без граница: Одбили средства ЕУ

Протест лекара без граница: Одбили средства ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Организација Лекари без граница (МСФ) објавила је данас да више неће прихватати средстава Европске уније и њених чланица из протеста због њихове политике према мигрантима коју је назвала срамном.

„Ова одлука ступа на снагу одмах и односи се на све пројекте МСФ-а широм света“, навела је ова организација на конференцији за штампу у Бриселу.

Ова невладина организација посебно критикује споразум постигнут у марту између ЕУ и Анкаре који предвиђа враћање свих свих миграната који у Грчку када стигну из Турске, укључујући и оне који траже азил.

По оцени Лекара без граница, циљ политике ЕУ је да „потисне људе и њихове патње далеко од европских обала“.

„На грчким острвима више од 8.000 људи, укључујући стотине малолетника без пратње, остало је блокирано што је директна последица тог договора. Они живе у ужасним условима у пренатрпаним камповима, некад месецима“, навела је ова организација.

Жером Оберет, генерални секретар те организације рекао је да Лекари без граница месецима указују „на срамотан одговор Европе“ који је више усмерен на одвраћање, него на помоћ и заштиту људи којима је она потребна. По његовим речима, споразум ЕУ-Турска иде и даље од тога, угрожавајући сам концепт избеглице и заштиту која је таквом лицу потребна.

Активности МСФ-а се финансирају 92 одсто из приватних донација, навела је та невладина организација. У 2015. години од институција ЕУ добијено је 19 милиона евра, а од њених земаља чланица 37 милиона евра, према наводима те организације.

Прошле године је ова организација од ЕУ добила укупно око 46 милиона евра, око осам одсто од свог укупног буџета. Та група намерава да настави да ради у Грчкој и Турској, за шта ће новац тражити из других извора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here