Насловна Политика Прослава дана РС и у Београду, са Додиком и Николићем

Прослава дана РС и у Београду, са Додиком и Николићем

0
ПОДИЈЕЛИ

Република Српска обиљежиће сјутра свој Дан и 23 година од проглашења првог Устава Српске, пријемом у Београду којем би, како је саопштено из Представништва РС у Београду, требало да присуствују председници Србије Томислав Николић и РС Милорад Додик.

zastava-i-grb-republike-

„У жељи да Дан РС 9. јануар, прослављамо и у Београду, да се том дану радујемо са онима који су нам најближи и најдражи, а да никако и ни у чему не умањимо прославе у Српској, одлучили смо да нашу Републику и њен Дан славимо 28. фебруара, на годишњицу усвајања првог Устава Републике Српске“, наводи се у саопштењу.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године под именом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.

Свечаност у Скупштини града Београда организује Представништво РС у Београду, а осим предсједника Додика и Николића, требало би да јој присуствују и патријарх српски Иринеј, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и премијерка Српске Жељка Цвијановић.

beograd

Најављено је присуство и званичника Скупштине Србије, министара у владама Српске и Србије, представника Скупштине града Београда и дипломатског кора, као и многих угледних личности из свијета политике, бизниса, науке, културе и умјетности Србије и Српске, пренијели су бањалучки медији.

 Дан Републике Српске, 9. јануар, када је и њена крсна слава прослављају се сваке године у Бањалуци, Источном Сарајеву, Требињу, Бијељини, Добоју, Приједору и широм Републике, наглашавају из Представништва Српске у Србији.

 РС је основана 9. јануара 1992. , када је Скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике Босне и Херцеговине, чиме је Српска постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here