Насловна Друштво Пронађена Теслина пјесма посвећена Едисоновој превари (видео)

Пронађена Теслина пјесма посвећена Едисоновој превари (видео)

0
ПОДИЈЕЛИ

У емисији „Звијезде залагаоница“ („Pawn Stars“) појавио се човјек са жељом да прода пјесму Николе Тесле, коју је генијални научник написао послије свађе са Томасом Едисоном. Дошао је у залагаоницу да прода пјесму и узео је малу своту новца за њу. Она је касније препродата за невјероватну суму.

Nikola-Tesla

У емисији су гледаоци имали прилику да виде ријетки Теслин рукопис. Наиме, Тесла је пјесму написао након прве препирке са америчким физичарем и научником Томасом Едисоном.

Након што су у емисији провјерили аутентичност рукописа, власник залагаонице Рик Харисон је закључио да пјесма неће моћи да лако нађе купца па је почело цјенкање. Власник је желио да прода песму за 2.000 долара, да би се на крају нашли на цијени од 1.600 долара.

zvezde zalagaonica

Оно што је интересантно је што су звијезде емисије касније продали пјесму Николе Тесле за 12.000 долара.

Иначе, када је Тесла дошао у САД, Едисон га је запослио у својој компанији „Едисонове машине“. Понуђено му је да уради потпуно репројектовање генератора једносмјерне струје Едисонове компаније. Пошто је Тесла описао природу добитака од његове нове конструкције, Едисон му је понудио 50.000 долара кад све буде успешно завршено и направљено.

Тесла је радио близу годину дана на новим конструкцијама и Едисоновој компанији донио неколико патената који су потом зарадили невјероватан профит. Када је затим Тесла питао Едисона о обећаних 50.000 долара, Едисон му је одговорио “Тесла, ви не разумијете наш амерички смисао за хумор” и погазио своје обећање. Тесла је моментално дао отказ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here