Насловна Мозаик Промовисан роман Интимна представа Ружице Васић

Промовисан роман Интимна представа Ружице Васић

0

Завршног дана 13. Међународног подгоричког сајма књига и образовања, ЈУ Народна библиотека Будве представила је и најновији роман из своје едиције, дјело “Интимна представа” ауторке Ружице Васић.
Ријеч је о романсираној биографији Будванина Богобоја Руцовића, “виртуоза позоришне умјетности” – како га је назвао покојни Владо Дулетић. У својој релативно краткој глумачкој каријери, Руцовић је остварио врхунске улоге на позоришној сцени, а бавио се веома успјешно режијом и преводилаштвом. Његове режије су се памтиле као остварења високог стваралачког домета, рафинираног и модернистичког израза. За велика глумачка остварење орденом Светог Саве одликовао га је краљ Петар Карађорђевић.
Рецензенти романа Интимна представа су професор др Дарко Антовић и Маја Симоновић.
У тексту “Рехабилитација и њени демони – зашто Богобој ”, Маја Симоновић је између осталог забиљежила: ” Ружица Васић у свом приступу Богобоју Руцовићу показала је вјештину да се бави човјеком изнутра. Напокон је ова, деценијама нејасна фигура, добила обрисе човјека и престала да буде сјенка прича о њему самоме. Седмо дијете, а први син будванског пароха Гаврила Руцовића и мајке Марије, сестре Стефана Митровог Љубише, рођени Будванин, потомак старих фамилија и род краљевске лозе Петровића престаје бити само забиљешка у фактографским записима. Престао је бити одјек својих талената, запис о свом раду у театру, трач о сопственим манама и низу споредних улога. Јер Богобој Руцовић је био глумац. Могуће, један од првих умјетника који су на овим просторима разумијевали глуму као нешто више од пуке забаве и ласцивног перформанса. Сам је промишљао театар и разумијевао театар онда када његова теорија није ни постојала. И није он заборављен зато што је презрен. Његови савременици нису могли ићи у корак са њим, а његови потомци и потоњи теоретичари умјетности нису знали шта да раде са чињеницом о његовом постојању. Није био писац, није оставио свједочанства о свом раду. Био је глумац. Бавио се театром. Све што је постигао остало је на тим даскама. И, као што је духу провинције тешко носити се са апстракцијом и истином, тако дјелује немогуће рехабилитовати енергију. Врло вјешто, Ружица Васић користи податке о његовом приватном животу, трачеве, записе о његовим успјесима и неуспјесима и гради карактер”.

У рецензији романа “Интимна представа” проф.др Дарко Антовић биљежи: “Ружица поријеклом није из Будве, али дуго је живјела у Будви, па је и данас ту. Можда зато није случајно што се у овом роману држи неки принципа које је као савјет писцима нудио један Будванин Крсто Ивановић још у XВИИ вијеку. Додуше онда када је живио у Венецији и егзистирао као познати и слављени драмски писац (и овдје се потврдила народна мудрост да нико у свом селу није био пророк), али са јасним принципом и сугестијом писцима: „…дозвољено је уношење измјена у токове неке историје или бајке, али је у томе неопходна права мјера. Не би требало нарушити начело да неко опште важеће сазнање не треба олако мијењати.“ Наравно Ружичине интервенције у Руцовићеву животну причу су овдје присутне и очигледно су произишле из женске визуре, али тако се потпуније освијетљава ова личност. Ово је до сада недостајало и тај приступ треба поздравити.
Зато изражавам лично задовољство што се овај роман појавио из пера моје драге бивше студенткиње Ружице Васић и сматрам га још једним значајним доприносом да се личност овог великог умјетника не заборави“.
Роман „Интимна представа“, који је одмах по изласку из штампе промовисан на подгоричком Сајму књига, биће промовисан и у будванској Библиотеци.

ЈУ Народна библиотека Будве

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here