Насловна Друштво Промјене на УЦГ: Раздваја се Филозофски, интеграција три факултета…

Промјене на УЦГ: Раздваја се Филозофски, интеграција три факултета…

0
ПОДИЈЕЛИ

Сенат Универзитета Црне Горе подржао је на данашњој сједници раздвајање програма, па ће након што се о овом предлогу изјасне Управни одбор и Влада Црне Горе, почети припреме за оснивање Филолошког факултета.filozofski fakultet niksic

Сенат је подржао и предлог да у састав Медицинског факултета, а као студијски програми буду Факултет за примијењену физиотерапију и Фармацеутски факултет.

Извор „Вијести“ тврди да, када је у питању, раздвајање Филозофског факултета „осим дуплирања управа неће бити значајнијих промјена“.

„Како ће у састав Филолошког факултета ући језички програми са Филозофског и Институт за медије, много се спекулисало како ће то да функционише, због просторних потешкоћа и слично. Институт за медије остаје на истој адреси, односно све остаје исто, осим што ће факултети имати засебна вијећа, управе, представнике студената…“, казао је један од сенатора.

Он сматра да ове промјене не могу бити завршене до почетка студијске године.

„За студенте свакако све остаје исто“, додао је сенатор.

Сенат је разматрао Елаборат о оправданости организационе трансформације Филозофског факултета (ФФ), Института за стране језике и Самосталног студијског програма за образовање учитеља на албанском језику, према коме би језички студијски програми били обједињени у Филолошки факултет.

У Елаборату, у који су “Вијести” имале увид, међу разлозима за реорганизацију пише и да се “раздвајањем Филозофског факултета на Филозофски и Филолошки побољшава квалитет управљања институцијом, јер садашња структурална разуђеност и величина значајно утиче на ефикасност управљања и могућност да се континуирано и свеобухватно прати процес реализације донесених одлука”.

Према предлогу изнешеном у Елаборату, језички студијски програми требало би да формирају Филолошки факултет, док би самостални студијски програм за образовање учитеља на албанском језику био интегрисан у Филозофски.

У Елаборату се истиче да би се на овај начин створили услови за подизање квалитета наставе и научно-истраживачког рада, као и за квалитетнију организацију наставног процеса на овим факултетима.

Први план је био да се Факултет за примијењену физиотерапију споји са Факултетом за спорт и физичко васпитање.

У Елаборату о интеграцији медицине, фармације и физиотерапије стоји да се настава на Факултету за примијењену физиотерапију “највећим дијелом ослоња на гостујуће професоре, што озбиљно доводи у питање праћење савремених сазнања физиотерапијске науке и постизање савремених свјетских стандарда физиотерапеутске струке, који, између осталог, подразумијевају физиотерапеутску процјену, дијагнозу, планирање, третман и евалуацију”. Удружење физиотерапеута Црне Горе негодовало је раније због помињања реорганизације на овом факултету, тражећи од надлежних на УЦГ да та установа остане самостална јединица.

За обје реорганизације, тврди се у елаборатима, нијесу потребна додатна финансијска средства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here