Насловна Друштво Пројекат вијека неће бити завршен у року: Ауто-пут заглављен на Морачици

Пројекат вијека неће бити завршен у року: Ауто-пут заглављен на Морачици

За сада нико и не помиње чија је кривица што рок неће бити испоштован

2
Анимација ауто-пута

Пројекат вијека Владе Црне Горе и ДПС-а, аутопут Смоковац-Матешево, неће бити завршен на вријеме. Рок је био мај ове године, али црногорска власт је најавила да ће се са отварањем каснити барем 12 мјесеци. И раније су опрезнији аналитичари прогнозирали да се ауто-пут не може завршити до маја 2019., али су из Владе ЦГ и ДПС -а упорно понављали да ће договор са кинеском компанијом „ЦРБЦ“ бити остварен на вријеме. За сада нико и не помиње чија је кривица што рок неће бити испоштован. 

-Данас је објављен свјежи снимак са градилишта које води кинеска компанија ЦРБЦ, на којем се виде недовршени радови на цијелој дионици. Мај 2019, када истиче уговорени рок за градњу, све је ближе али још немамо ниједан метар асфалта. Приоритетна дионица аутопута Бар-Бољаре, од Смоковца до Матешева, дуга је 41 километар и уједно најзахтјевнија. Са 63 метра надморске висине код Смоковца аутопут у Матешеву се пење на преко 1.100 метара. Због великог успона и конфигурације терена, дозвољена максимална брзина биће 100 километара на сат. Највећи објекат на тој дионици је Мост Морачица, који је тренутно у фази састављања. Стубови, од којих највиши иде и до 180 метара, изграђени су прошле године. Укупна дужина моста је око један километар. На тој дионици биће изграђено 45 мостова и вијадуката и 32 тунела. Изградња како је раније најављено, коштаће 809,6 милиона евра, од чега се већина финансира из кредита ЕXИМ банке а мањи дио из црногорског буџета, пише у тексту објављеном на сајту инвеститор.ме.

Због актуелних афера са ковертама и осталим анегдотама ДПС-а, прекорачење рока за отварање ауто-пута прошло је скоро незапажено. Ипак, доћи ће вријеме када ће се и овом пројекту и неразумљивом одлагању завршетка радова, посветити ваљана пажња, јер ауто-пут је једно од предизборних обећања владајуће странке. Истина, овај пројекат скупо кошта и обичног грађанина и због треба захтијевати да они који су прије пет година громогласно најављивали да ће све бити готово за пар мјесеци и јасно кажу ко није испунио своје обавезе и да ли ће и колико због тога нарасти трошкови градње ове цесте. А најважније је питање хоће ли због свега тога неко одговарати! 

2 КОМЕНТАРИ

 1. 6
  1

  Cu bice probijen rok
  Pa oni kilometar gradske ulice rade gidinu dana
  A veli otvaranje!?
  Kakvo otvaranje puta koji vodi od nidje do nikuda
  U grubo receno bacene pare u sustini
  Ne racunajuci ove sto su coplili sa strane
  Ugrada pregrada i to
  A jadranska magistrala i dalje ce biti zakrcena kad jednoj od prodavnica uz nju stigne roba
  Kako rece Dobri Matavulj z svoje pero
  Kad je iz Novoga isao da sluzbuje na Cetunje
  Kao da su se djeca igrala drzave

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here