Насловна Мозаик Проглашен побједник Стеријиног позорја

Проглашен побједник Стеријиног позорја

0
ПОДИЈЕЛИ

Представа „Пијани“ Ивана Александровича Вирипајева, у режији Бориса Лијешевића и изведби Атељеа 212, најбоља је представа овогодишњег Међународног позоришног фестивала Стеријино позорје у селекцији националне драме и позоришта.
Одлуку је једногласно донео жири у којем је радио књижевник и директор БИТЕФ-а Милош Латиновић, позоришна критичарка Ана Тасић, глумац Саша Торлаковић, професор Радивоје Динуловић и уметнички директор Позоришта на Теразијама Жељко Јовановић.

Стеријина награда за текст савремене драме припала је Тањи Шљивар за текст „Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали“, а Стеријину награду за режију освојио је Андраш Урбан за представу „Родољупци“ Јована Стерије Поповића.

Најбољи глумци фестивала су Арон Балаж за улогу Тејвјеа млекаџије у представи „Виолиниста на крову“, Бојан Жировић за улогу Лоренса у представи „Пијани“, Бранислав Трифуновић за улогу Матијаса у представи „Пијани“ и Хермина Г. Ердељи за улогу Ане Едеш у представи „Ана Едеш“ у режији Јожефа Цајлика.

Стеријина награда за сценографско остварење отишла је у руке Андраша Урбана за представу „Родољупци“, за костим Мирјани Стојановић Маурич за костиме у представи „Виолиниста на крову“, а за оригиналну сценску музику Ирени Поповић Драговић за „Родољупце“.

За најбољу кореографију награђен је Ђерђ Крамер за представу „Виолиниста на крову“, а специјална Стеријина награда додељена је Народном позоришту Ужице за „репертоарско опредељење, изузетан третман домаће књижевности, посвећену игру ансамбла и захтевну продукцију“ представе „Хроми идеали“.

Награду публике 61. Стеријиног позорја за најбољу представу добило је просечном оценом 4,93 остварење „Виолиниста на крову“.

Једногласном одлуком жирија дневног листа Дневник награда за уметничко остварење додељена је такође Арону Балажу за улогу Тејвјеа млекаџије у представи „Виолиниста на крову“.

Стеријино позорје одржано је у Новом Саду од 26. маја до 2. јуна 2016. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here