Насловна Друштво Професори ПМФ-а покренули тужбу: Савјет незаконито акредитовао УЦГ?

Професори ПМФ-а покренули тужбу: Савјет незаконито акредитовао УЦГ?

0
ПОДИЈЕЛИ

Неколико професора Природно-математичког факултета (ПМФ) поднијело је Управном суду тужбу против Савјета за високо образовање због наводно незаконите акредитације Универзитета Црне Горе (УЦГ), преносе Вијести.

У тужби, коју потписују професори ПМФ-а Жана Ковијанић-Вукићевић, Мара Шћепановић и професор Владимир Божовић, стоји да је Савјет, на чијем је челу проректор Универзитета Живко Андријашевић, акредитовао програме установе у мају, супротно тада важећем Закону о високом образовању, јер је нови пропис усвојен тек крајем јуна.

У тужби професори наводе да су програми акредитовани према новом моделу студирања, а који је промијењен допунама новим Законом. Па је већ у мају било познато да ће се на УЦГ, мимо тада важећег прописа, студенти школовати на три нивоа – бечелор у трајању три године, мастер (двије године) и докторске студије (три године).

У вријеме акредитације, Закон о високом образовању није препознавао двије године мастерс студија, већ четврту – специјалистичку, наводи се у тужби.

„Спорним одлукама одобрена је акредитација и усвојен програм студирања 3+2, а занемарен законити основ уређења програма студирања 4+1 или 3+1+1. Према спорним одлукама Савјета се магистарске студије могу уписати са обимом мањим од 240 кредита, што је у цјелости супротно тада важећој законској одредби“, казала је Шћепановић, преносе „Вијести“.

Мара Шћепановић тврди да су поменуте одлуке Савјета незаконите и због тога што је проректор Универзитета Живко Андријашевић, и поред чињенице да је предсједник Савјета, учествовао и у раду комисија (био је члан универзитетског радног тима) за акредитацију УЦГ.

То је супротно Закону о високом образовању. У тужби се наводи да је  незаконито је да једно лице учествује у поступку акредитације и да уједно буде члан Савјета.

Тадашњи Закон о високом образовању није препознавао модел студирања 3+2, али је Скупштина Црне Горе, на предлог Министарства просвјете, мјесец касније усвојила нови закон који препознаје само поменути модел.

Подсјетимо, да су средином прошле године професори ПМФ-а једини од универзитетских јединица који су се побунили против модела студирања 3+2, а њихово Вијеће изабрало је модел 4+1.

Вијеће ПМФ-а је, по ријечима Шћепановић, једино је истрајало на досљедној примјени Закона о високом образовању иако је, новембра 2015. године убједљива већина Вијећа факултета се залагала за исти модел.

Након деветомјесечног сукоба са ректоратом УЦГ, који је раније дао универзитетским јединицима да бирају између та два модела, Сенат те установе је преиначио одлуку ПМФ-а и изабрао модел 3+2.

Кулминација сукоба је била када је Управни одбор УЦГ, први пут до сада, одбио да потврди предлог Вијећа ПМФ-а да у сљедећем мандатном периоду декан ПМФ-а буде Стеван Шћепановић. Професори су тада упозоравали да је тај модел у супротности са Законом о високом образовању и најављивали су тужбу уколико буде усвојен.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here