Насловна Колумне Радикално ни за шта

Радикално ни за шта

1
ПОДИЈЕЛИ

Конзумирамо свијет дизајниран по мјери рекламе о пасти за зубе: непрекидни, избијељени осмијех није само ствар исценираности већ је уједно и производ идеологије здравља, изгледа, еуфоричности која је непрестано активна, али, истовремено, ништа мање и у свему умјерена, приправна правовремено реаговати на аларм упаљен на јављање каријеса или неке сличне биолошке непожељности.

Тако усред тоталне доминације вјештачког које нас на свим левелима форсира до стања крајње исфрустрираности, прије или касније савладава нас велики умор, иза ненадмашног сјаја, зјапи празнина као једина преостала тачка завођења.

Политички и родно коректни – ми смо 3 in 1. Може нам се све, и саобраћамо и прштимо на све стране окрећући се још једино око себе, уживљавајући се у једну мас-медијску слику, логично да се претварамо у идоле трећеразредног спектакла. Зато ова цивилизација не само да је заборавила чему би требало да тежи (не, не потежемо овдје за кантовским моралом или неком другом надљудском универзалијом!), она још, без устезања на дјелу доказује како, у ствари, не тежи ама баш ничему, из чега црпи сво задовољство којим се потом допингује до општег колабрирања система.

Господо, па ко се још од срца не церека на Жижекове „харизматичне“ псовачине (будући да више нема шта рећи а да то није одвећ жижековски, и зато се разбацује тиковима као унезвијерени мајмун пред објективом), кога не фасцинира тако очигледан дефицит самосвијести у примјеру Првомученика Вучића, и, кога, између осталог, не забрињава што је сваки понуђени материјал а приори разоткривен као чиста и најјефтинија подвала, што ће, у наставку само по себи објаснити да болујемо од мањка утопијског рефлекса који је шокиран трезвеним освјешћењем остао умртвљен кад је ријч о глобалном булшиту на буњиштукојег тако равнодушно прихватамо. Међутим, свијет неће пропасти, будући да је исувише неинтересантан, претплаћујемо се на страст која се открива у досађивању.

Дођавола, не преостаје друго него да попут центра КК Будућност Воли, спустим лопту: Ноу комент! Па опет: Ноу комент! И још једаред: Ноу комент!

Па, ипак, није немогуће пронаћи срећу у чињеници да смо апсолутно промашени! Тако некидан, блејећи испред супермаркета док сам чекао такси, поглед ми налети на рекламу која се препоручује: Тргуј ме до бесвијести! На плакати под неонским резом: килограм непрсканих вишњи раскошно се одваја и у безваздушном простору лепрша око лудачко подмлађених кременадли. Е, сад, кад бих се написмено обратио чичици Фројду за помоћ при распетљавању овог кошмара за којег сам најмање крив (кад је несвјесно било чему полагало рачун), одмах би био бачен у опасни лавиринт бескрајних асоцијација… Шта, бигаје сад, представља реклама „Тргуј ме до бесвијести!“, коју топло, дакле, препоручују непрскане вишње привучене жестином подмлађених кременадли?

Пазимо, „тајна“ је у томе што било какво значење отворено изостаје; нема никаквог закона, логике, мистичног заноса према којем бисмо се управљали стремећи оном изван-сваког-значења-према-и-у-слободу! Терен тржишта нема позадинȃ, све дјелује инстинктивно, привлачи тако што нема шта да понуди, и опстаје јер нема шта да спаси. На крају, једноставно непрскане вишње и подмлађене кременадле, у чему не би требало налазити никакав проблем.

Кад све прихвати да буде пластично, онда било какво реаговање наилази тек на подсмијех. Бити – подразумијева да се са пуно захвалности и преданости манифестујемо као кловнови, радикално и у једном даху, као бића која неуморно славе пролазност. Отуд је кич још једини преживјели стил на кога без стрепње можемо рачунати у (пост)постмодерној.

Не, не критикују се и не доводе у питање Кардашијанови (као ни домаћи Хепи анд Пинк ријалити који су бизаријум без премца у паузи између минут-два), прије они који у себи на вријеме нису нашли довољно простора за флексибилност која ће, напокон, пристати на експеримент овог типа који нас увелико осваја, преплављује и безмало непоправљиво заглупљује. У том смислу, на трагу Жижека, треба бити од свега по мало (и по духу имати за сваког по нешто), кад нам је оно Не бити загарантовано од самог почетка овог програма.

(Кад су и стоици могли мудрост продавати за џепарац, што се и ми не бисмо могли препоручивати као производи са којима нема никакве кутаре.)

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  prica pocela odavno,kad se izgubi stid sve je dozvoljeno,jos ako se moze zaradit djeces bolje.
  Kaze jedan nas Srbin jednom priliko ,bilo je to ima vise od 20godina,a rsparvljalo se o komuniszu i sitemu koji je unjos groj formoi do danas,eto sto mene nedostaje,misleci kako je bio u partiji,nista revce moj kum samo su ti ubili oca
  Nekada je bila sramota proci pored straije osobe i ne nazvati dobar dan,taj sitem se polako ali sigurno urusio ,jer su izumrli oni koji su ga odrzavali,na placi ispred zidna Kotora prodavale su zene svoje proizvode,cijena se formilas svako jutro po sistemu potraznje i ponude,a jedna zena obicno do koje se drzalo je vizitala sve i dogovarla se cijena,ko je imao ljepse proizvode malo skuplje ko losije jeftinije,a na kraju ako je bio slab dan ostatka je zavrsavao u svinjarac,niukom slucaju sjutra na pijacu,ali i tada se ljudima krivalo da nije dobro i kvalitetno,breskve su se samo prskle u martu galicom – plavi kamen.
  Prvi marketinski trik na piajci u Kotor su napravili Zecani,nama u Grbalj nije bilo jasno kako njima uvjek pamidore dodju cak i po 20 dana prije,i tako pitale nase zen ,kao to vama doju prije nego nase a posadimo skoro u isti dan,dok jedna ne odgovri „secni je jadna nebila“,sta ti je to,jednostvno kad plod naraste iskubes biljuk i stavis pamidore na sucu,ona pocrveni za dva dana.
  Govrile su tada zene iz kotora ,nema nama bez ZECANA,jer su njihove bile jftijije,sto su one i tda stojae po par dana nasunce nikoga to nije interesovalo.
  Dans nase mandarine u Crnoj Gori od Ulcinja do Herceg Novg niko nece ,kupujemo iz uvoza,koje se uberu u sptembau mjesec stave u hladnjace i po potrebi zagrijavju da dobiju boju i idu na trziste a ne izgube na tezinu .kako moze kora mandarina u decembru biti jednaka kao u septembru,to je samo vrh ledenog brijega
  mandarina iz komore

  mandarina koja je sazrela normalnim na stablo

  ,ovdje u Njemackoj jos ih prodaju za ekoloske.
  Evolucija -.revolucija – potop,a unke tih i takvih zena koje su pjeske isle na pijacu bilo u Kotor ili Budvu a prije na Cetinje danas kupuju proizvode za koje niko ne zna odkle su i sto je najopasnije koliko su opasni za ishranu,kilo cevapa 3 evra dje to ima,BOTOKS je zamijenio sadilicu,a mi imamo najeftinije meso u Evropi,kakvo je i dali u u njemu ima plastike kao u garnelam – skampi u Njemackoj koje su poprskane malom kolicinom silkona da su tvdje i bolje pucketaju ispod zba.
  Nabrajti nepravilnosti bilo bi pravo cudo naici na nesto ispravno sto je zapakovano u nailon ili plastiku.,a Kadasinovih ima i kod nas i to vise nego se misli,kakv je kvalite implatat znace hirurzi za koju godinu,ako i ne vec sada.

  BRUST-IMPLANTAT – GEPLATZT ? ? ?
  grudni implatai eksplodirali,ovo je samo jedan od naslova koji se moze naci
  https://www.estheticon.de/diskussion/brustvergroesserung-mammaplastik-komplikationen/silikon-ausgelaufen-i738
  Od kada je pocelo secanje pamidora do dans prodje zacas 50 godina,a po promjenama i moralu ljdi koji se sada da vidjeti kao da je 300 godina,mozda je i tada bilo ovakvih misli i bezobrazluka ali nije bilo vidljivo ,stid se izgubio,a kada se to izgubi generalno zna se sta slijedi,jer stid smo poceli odvano gubiti,medjutim generalo to je opasno ,SODOM i GOMOR.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here