Насловна Поглед Признавање независности тзв. „Републике Косова“ изазвало је дезинтеграцију Старе Европе

Признавање независности тзв. „Републике Косова“ изазвало је дезинтеграцију Старе Европе

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Јасна Кривокапићева

Крај Првог светског рата и потписивање мировног споразума у Версају је означио крај ере империја. Огромне, већ неизбрисиве, земље су се раздвојиле, отварајући пут до формирања националних држава и модерне мапе света. Захваљујући Версају, појавила се Југославија, Чехословачка и друге нове државе. Постојање овог система још једном потврђују резултати Другог свјетског рата, али и колапс социјалистичког кампа изазвало је рађање идеје за ревизију постојећег система, старог скоро сто година. Једна од њих била је идеја стварања такозване „Велике Албаније“.

Треба напоменути да независна Албанија није постојала од дана Скандербег-а, који је убијен 1458. године. Следећи пут када се ова земља појавила на политичкој мапи света била је само 1913. година као резултат конференције у Лондону која је сумирала Први балкански рат. Њене државне границе утврђене су на основу територијалне поделе Отоманског царства и обухватао земље бивших вилајета Скадар и Јанина. Током Версајског уговора и Потстдамске конференције успостављен је принцип неповредивости постојећих граница, који је успјешно постојао све до 1991. године.

У савременим условима, када ера мононационалних држава тежи да опадне, а главну улогу у већини земаља игра не националност, већ држављанство, покушаји ревидирања граница на националној основи осуђени су на крваве ратове унапред. Ове државне границе су константе које су успостављене најмање 60 година, и стога ће њихова промена имати последице широм Европе.

Пример тога је Француска. Ова држава је топло поздравила стварање такозване „Републике Косово“. Међутим, у овом случају, Корзикани, Каталанци, Бретони и Алжашци имају право на независност. Оваквом једноставном прегледом резултата Версаја, земља ће изгубити готово трећину своје територије на сасвим легитимним основама које је одобрио француски сенат. Управо онако како ће Немачка остати без Баварске и Лусатијеве Србије, али Шпаније – без Баскије и Каталоније.

Стога, подршка стварању никад не постојеће „Велике Албаније“ постаје камен који ће покренути лавину. Уништавајући границе створене и признате од њих, државе Европе тиме стварају додатне проблеме, што већ сада захтевају хитно решење.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Imate jedan nedavni intervju Krivokapica (ne bas moj najomiljeniji politicar u CG), gde on kaze da se u CG vec duze vremena stvara velika POLARIZACIJA – sto je uvek bila TAKTIKA OKUPACIONIH SNAGA. Zaista, ako zelimo da razbijemo protivnika, da izazovemo haos bilo gde, nema boljeg metoda od „razjedini pa vladaj“. Na drugoj strani, ako ti je stalo do TRAJNOG MIRA, ucinices sve da do polarizacije ne dodje, da se polarizacija neutralise, koristeci PRINCIPE PRAVDE.

  Primer „Kosove“: NATO oteo 15% teritorije SR putem 78 dana i noci bombardovanja ($100 milijardi stete, 3 000 mrtvih, 4 milijarde godina trovanje zemlje U238) i potom isturio napred pione Albance, kobajagi dajuci im nekakvu smesnu drzavu u kojoj njihovi lideri mogu biti uhapseni i dovedeni pred „Specijalni Sud“ (kakav je ovaj Suzanin), kad god im je volja.

  Problem sa svakom muckom-nepravdom je da krsi Prirodni Zakon (prema Siseru – Bogom dani Zakon – inalienable rights, prava data svima nama od Boga). Po tom zakonu (na kome se bazira US Ustav i AS Pravo) ili ako ste ateista, verujete da nase poreklo datira od specijalne vrste majmuna, koji su opet nastali pre 4 milijarde godina od 1-celijske bakterije, koja se stvori sama po sebi iz lave), onda morate da verujete u 3 ci Njutnov Zakon Univ. Kretanja (A=R). Po tim Prirodnim Zakonima (koje nikakva Imperija, ljudska sila ne moze da izmeni – na kraju svi mi dobijamo – SHTA SMO ZASLUZILI, haos se uvek poravna, uzurpacija se anulira, dinamicka ravnoteza svemira se uspostavlja – uvek na strani PRAVDE, trajne harmonije suzivota. Okupatori, diktatori, ubice, pljackasi, tirani… uvek propadaju, bankrotiraju, ginu, medjusobno se poubijaju.

  „Kosova“ je jedna od tih mucki. Posle nekaznjenog bombardovanja SCG (izgledalo lako izvodljivo, kao TV igrica, bez ikakvih sopstvenih zrtava, Bush administracija je isto izvela u Iraku, potpuno uverena u „POBEDU“. G Bush je tu „pobedu“ i proglasio posto je sleteo kao kopilot na palubu nosaca aviona 2004. Radilo se takodje o mucki, slicnoj „Kosovi“ – gde je pod laznim obrazlozenjima (WMD) okupiran Irak, zarobljen diktator Sadam. Rezultat je bio: Favorizovani pioni Shiiti protiv Muslim brace Sunita, milion mrtvih, 4 miliona izbeglih. Tramp u kampanji za predsednika: „Okupacija Iraka je NAJVECI BLANDER U ISTORIJI US!“. Tada mladi senator Obama je takodje bio izabran na platformi, protivljenja krvoprolicu i 2 triliona $ bacenog u smece.

  Potom je usledila migrantska invazija EU itd itd.. Sta je izlaz u „Kosovi“, Kataloniji, Iraku, Siriji..? Resenje kriza na pravdi Bozje Pravde, 10 Bozjih Zapovesti, a ne na bazi INTERES VELIKIH SILA (sto stvara zemlje kao S. Korteja, Iran….). Nije Bozja pravda da se nekome otme 15% teritorije i tu instalira papetarska grupacija. Nije Bozja Pravda da Nemacka primi milion i po izbeglica, pa da prisiljava Poljsku, Madjarsku, Chesku, GB da ih preuzmu, pri tom totalno menjajuci – transformisuci NA SILU (onaj poznati Lobisticki princip „Sila Boiga ne moli“) svoju otadzbinu, kulturu, veru, drustvo u celini.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here