Насловна Политика Признао да нема право, а ипак коментарисао: Хлобењ „невесео“ због бојкота опозиције

Признао да нема право, а ипак коментарисао: Хлобењ „невесео“ због бојкота опозиције

2
ПОДИЈЕЛИ

Политички живот тече даље без обзира на то да ли је опозиција у парламенту или не, јер Влада мора да функционише, испуњава своје програмске уредбе и након завршетка мандата положи грађанима рачуне. Чињеница да је опозиција ван скупштине је једноставно реалност са којом смо научили да живимо, али која мене не радује, казао је у интервјуу Побједи амбасадор Словачке у Црној Гори Роман Хлобењ.

Он је истакао да „нема право да јавно коментарише и мијеша се у унутрашње политичке процесе земље“, али да је много времена и личне енергије уложио заједно са колегама у то да се опозиција врати у скупштинске клупе.

Осврнуо се и на посјету америчког потпредсједника Мајка Пенса Црној Гори, истакавши да је оставила значајан траг.

“ Веома пажљиво смо у дипломатском кору пратили ток и закључке ове историјски најзначајније високе посјете из САД Црној Гори у протеклим деценијама, као и засиједање Јадранске повеље први пут на историјском нивоу премијера и шефова држава, гдје су домаћини били Црна Гора и Македонија. Увјерен сам да је посјета потпредсједника Пенса оставила значајан траг не само у Црној Гори него и у региону Западног Балкана, јер је америчка администрација под руководством Доналда Трампа јасно потврдила своју обавезу да подржава и помаже ове земље у процесу трансформације везане за јачање демократије, владавину права, обезбјеђење трајног економског раста и конкурентности и на крају продубљивање регионалне сарадње“, истакао је Хлобењ.

САД се не враћају на Балкан јер никада нијесу ни отишле

Словачки амбасадор је поздравио додатну вриједност САД у подршци европске перспективе региона.

„То значи подршку Вашингтона будућем чланству Црне Горе и осталих држава Западног Балкана у Европској унији. Не само ова посјета, већ и претходне заједничке активности у тандему САД – ЕУ су се на Западном Балкану показале као веома успјешан модел, који доноси конкретне позитивне резултате. Те чињенице смо свјесни и у ЕУ, а свјесни су тога и Американци. Ја у овом контексту у будућности не могу замислити другу платформу сарадње, него платформу изграђену на нашим заједничким вриједностима, гдје се на овом простору ЕУ и САД узајамно успјешно допуњују. Приступањем НАТО савезу се институционални дијалог са ЕУ битно мијења и олакшава. Не треба заборавити да су ЕУ и НАТО двије стране исте медаље“, истакао је он.

Хлобењ је нагласио да не сматра да се САД враћају на Балкан, јер из овог региона нијесу никад ни отишле.

„Приступање Црне Горе НАТО-у је још један доказ континуираног јачања америчког присуства, под чиме се разумије јачање стабилности и безбједности ширег региона. На примјер, из уста новог премијера Владе Македоније у Подгорици смо јасно чули да би Македонија радо постала 30. пуноправна чланица Алијансе, што значи да и саме земље региона активно прижељкују присуство САД и да су свјесне тога“, казао је амбасадор Словачке.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here