Насловна Политика Признање Хилариног тима: Трампу нису помагали руски хакери

Признање Хилариног тима: Трампу нису помагали руски хакери

0
ПОДИЈЕЛИ

Сарадници Хилари Клинтон изјавили су да нема доказа да су руски хакери помогли новоизабраном предсједнику САД Доналду Трампу у трци за Бијелу кућу.

Како је навео Марк Елиас, главни правни савјетник Изборног штаба Хилари Клинтон, током последње двије недеље провели су много времена и уложили доста труда како би открили трагове руског упада или друге манипулације гласовима, али да таквих доказа нема, пренио је „Политико“.

Истовремено, администрација предсједника Барака Обаме саопштила је да су и америчке обавјештајне службе дошле до истог закључка, преноси „Аваз“.

Предсједник Центра за превенцију криминала Џон Лот истакао је за медије да амерички уређаји за гласање нису спојени са интернетом, тако да „удаљени хакер“ није у могућности да промијени нешто у њиховом раду, чак ни технички, преноси Б92 позивајући се на стране агенције.

Директор Центра за компјутерску безбједност при Универзитету Мичиген Алекс Халдерман, који је раније тврдио да су резултати избора у три државе „подвргнути манипулацијама или интервенцијама хакера“, сада признаје да хакери, највјероватније, нису утицали на исход гласања.

Истовремено, управник Агенције за националну безбједност САД Мајк Роџерс оцјењује да „крађа и објављивање докумената Националног одбора Демократске странке на интернету нису утицали на исход избора“.

Аналитички портали подсјећају да је прича о руским хакерима служила Клинтоновој да представи Трампа као „руског човјека“, те да су из Обамине администрације отворено пријетили Русији да ће амерички хакери напасти руске институције. И, заиста, од прошлог мјесеца неке водеће руске банке подвргнуте су хакерским нападима, али, како наводе портали, Руси нису због тога званично оптужили Вашингтон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here