Насловна Мозаик Природа на удару корупције у изради ДУП-а

Природа на удару корупције у изради ДУП-а

0
ПОДИЈЕЛИ

За подручје главног града у току је израда 60 планских докумената. На мјесту Стадиона малих спортова предвиђена је изградња стамбене зграде, биће посјечена многа стабла и уклоњене зелене површине – све то по мишљењу стручњака говори да Подгорица губи битку са бетоном.

Архитекта Александар Ашанин казао је да је врло могуће да ће на мјесту Јусоваче бити изграђена зграда, да се то може десити и са простором гдје је стара зграда Владе.

“У току је израда 60 планских докумената. Толики број планова у изради, захтијева малу војску архитеката који би све то прегледали и указали на нелогичности”, истакао је Ашанин.

Планом је између осталог предвиђено да у парку у близини базена код Спортског центра „Морача” дрвеће буде посјечено, односно тамо ће бити изграђена тениска академија са седам терена.

Измјенама и допунама ДУП-а за Блок пет зграда је предвиђена и на урбанистичким парцелама, односно зеленој површини, укупне површине 6.851 метар квадратни на углу Булевара Светог Петра Цетињског и Џорџа Вашингтона.

На том земљишту преко пута зграде „Нормал компани” и хотела “Бест вестерн премијер” планирани су пословни објекти и зграде.

“Детаљни урбанистички планови се на сједницама Скупштине Главног града углавном усвајају са расправом, која се своди на ‘да’ и ‘не’. То углавном буде при крају дневног реда”, казао је Ашанин.

На округлом столу „Заштита или девастација објеката од културно-историјског значаја – хотел „Подгорица“, који је организовала КАНА, изнијет је податак да међу одборницима нема ниједан стручњак-архитекта.

Одборница Демократа Зденка Поповић истакла је да популарни Сити кварт нема зеленила, центар града је непрепознатљив, несклад између старих и нових грађевина боде очи.

Она сматра да је потребно да се удружи струка – архитекте са одборницима, како би заједничким снагама пречешљали сву документацију на вријеме.

Одборник Демократске народне партије Зоран Лакушић сматра да је израда ДУП-ова најзначајнији проблем у Подгорици, јер подстичу дивљу и незакониту градњу.

“Извршна власт у Главном граду успјела је да девастира некада квалитетно испланиране и уређене урбане зоне, резервисане за урбану инфраструктуру и зеленило”, истакао је Лакушић.

Он је казао да је евидентно вишедеценијски присутан проблем организованог криминала и корупције у изради ДУП-ова, изградњи стамбених и инфраструктурних објеката, због одсуства адекватне контроле.

(Преузето са сајта: Волим Подгорицу)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here